Opsporingsbericht recherche Nedersaksen

Duitse politie geeft nieuwe beelden vrij van RAF-terroristen

De politie van de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft recente videobeelden vrijgegeven van twee voormalige leden van de extreemlinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion. Samen met een derde compagnon zouden ze verantwoordelijk zijn voor minstens 9 gewapende overvallen in het noorden van Duitsland. Volgens de politie plegen de drie overvallen voor hun levensonderhoud, ze leven al decennia ondergedoken. 

Waar zitten de drie "RAF-gepensioneerden"? Over die vraag breken Duitse speurders al een tijd hun hoofd. De politie van Nedersaksen zoekt de voormalige RAF-leden Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniele Klette voor 9 gewapende overvallen in het noorden van Duitsland, waarvan de laatste in 2016 gepleegd werd.  Toen al gaf de politie recente foto's vrij, maar resultaten leverde dat niet op. 

Daarom dat de politie nu twee recente video's vrij heeft gegeven met de beelden van de twee mannen, Staub en Garweg. Een toont de twee gemaskerd en gewapend tijdens een mislukte overal op een supermarkt in Hildesheim in mei van vorig jaar. Op de andere video zijn de twee mannen duidelijk zichtbaar wanneer ze de bus nemen in Osnabrück.

Derde generatie RAF

Staub (63) en Garweg (49) behoren samen met Daniela Klette (59) tot de derde generatie van RAF-terroristen. De extreemlinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion is verantwoordelijk voor tientallen aanslagen in Duitsland, vooral in de jaren '70 en '80. De derde generatie zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de moord op bankier Alfred Herrhausen in 1989.

Sinds 1998 is de RAF opgeheven, vandaar de bijnaam 'gepensioneerden. De leden Staub, Garweg en Klette waren en bleven ondergedoken. Na decennia kwam het eerste teken van leven door DNA-sporen, die de drie linkten aan de overvallen.  Het trio zou de buit -volgens informatie van de omroep NDR bedroeg die alleen al bij een overval in Cremlingen 1 miljoen euro- gebruiken om zijn ondergrondse leven te financieren.

Internationaal opsporingsbericht

Het Landeskriminalamt van Nedersaksen, de regionale van recherche zeg maar, geeft de recente beelden vrij in de hoop op meer resultaat. Uit het opsporingsbericht blijkt de politie daarvoor ook naar het buitenland kijkt: Italië, Spanje, Frankrijk en Nederland worden expleciet vermeld. Zeker Nederland geniet interesse van de speurders: een papiersnipper in een vluchtauto is van een Nederlanse krant en een gsm werd net over de grens in Nederland uitgeschakeld. 

De politie looft 80.000 euro uit voor wie de doorslaggevende tip kan leveren. Al waarschuwt het opsporingsbericht burgers niet op eigen houtje te handelen, de drie worden beschouwd als gewapend en gevaarlijk.

Meest gelezen