Videospeler inladen...

Steun van Vlaamse overheid als u samen met buren huis renoveert? Hier ontdekt u hoe dat gaat

Wie gaat renoveren, doet dat beter niet alleen. Wie met minstens negen buren binnen dezelfde gemeente samen zijn of haar woning renoveert, maakt kans op de "burenpremie" van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft de eerste premies toegekend aan burengroepen in Oostende, Hasselt en Tongeren.

Burenpremie is géén geldbedrag

Let wel, die buren krijgen met deze premie zelf geen geld toegestopt. Wel wordt een "benovatie-coach" aangesteld; een projectbegeleider die heel wat werk uit handen neemt van de groep buren. Hij licht de woningen door, doet suggesties, vraagt offertes op, stelt een stappenplan op, begeleidt de werken mee én zal ook mee op zoek gaan naar andere premies die mogelijk zijn. In het videofragment hierboven ziet u hoe zo'n coach te werk gaat bij één van die buren in Oostende. 

De burenpremie neemt heel wat rompslomp uit handen. Zo hopen we meer mensen te overtuigen hun  woning energiezuiniger te maken.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie

"De burenpremie kan een extra stimulans zijn voor wie weinig tijd heeft of er tegenop ziet om de werken van een energierenovatie op te volgen," geeft minister Tommelein aan, "Door mensen heel wat rompslomp uit handen te nemen, hopen we meer mensen te overtuigen om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken." Volgens een bevraging van de Vlaams overheid zou negen op de tien Vlamingen energiezuinigheid belangrijk vinden, toch voldoen vandaag slechts vier op de tien woningen aan de normen.

Hoe premies aanvragen?

Het Radio 2-programma De Inspecteur heeft het deze week uitgebreid over isoleren. Zij hebben hier een handig overzicht gemaakt van alle premies die bestaan, inclusief die burenpremie.

Het zijn trouwens de distributienetbeheerders Eandis en Infrax die de burenpremie uitbetalen, bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen. Zeven maatregelen komen in aanmerking: dakisolatie, isolatie van buitenmuren, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, een zonneboiler, een warmtepomp en/of een ventilatiesysteem.

U kan ook steeds bij uw gemeente terecht of bij een energiehuis in uw buurt.  

Meest gelezen