Videospeler inladen...

Els Ampe pleit voor harde aanpak relschoppers: "Er is preventie genoeg"

De relschoppers die vorig weekend de buurt rond de Brusselse Beurs op stelten zetten, moeten streng vervolgd worden. Dat zegt Open VLD-schepen van Brussel, Els Ampe, in "De afspraak". Ampe pleit voor een eengemaakte politiezone en verwacht een evaluatie van het optreden van de politie.

"De rellen waren compleet onaanvaardbaar is het is onbegrijpelijk dat er zoveel mensen bij betrokken waren", zegt Ampe. "Ik denk dat we heel hard moeten reageren en dat we duidelijk moeten stellen dat beschadiging van eigendom, zowel privé als publiek, onaanvaardbaar is. De daders worden momenteel geïdentificeerd, ze zullen moeten opgepakt en vervolgd, dat is het belangrijkste."

De vraag is hoe dat die rellen mogelijk waren. Ampe wil zich niet persoonlijk uitspreken over het optreden van de politie, maar zegt dat de veiligheidsexperten in een rapport zullen moeten duidelijk maken of de juiste beslissingen zijn genomen en hoe het in de toekomst eventueel anders kan.

Meer repressie

Er is natuurlijk de discussie over de eengemaakte politiezone in Brussel. "Het is belangrijk dat die eengemaakte zone er komt, maar dan is er nog een tweede stap, namelijk hoe zet je die zone in?", stelt Ampe. "Ik denk dat we daar toch veel repressiever moeten optreden, zowel wat betreft de handhaving van de orde door de politie als wat betreft de vervolging door justitie. De wetgeving moet daarbij aan de kant van de politie en van de slachtoffers staan, en niet aan die van de daders".

"We moeten harder optreden, daar zijn we het over eens, maar elke keer als die roep er komt zijn er twee dagen later wel tien mensen die zeggen: ocharme die jongeren, je moet aan preventie doen. Wel preventie is er genoeg, er is nooit zoveel in geïnvesteerd als nu.  Op het vlak van preventie gebeurt het nodige. De vraag is of dat ook zo is op het vlak van repressie, en dan zeg ik neen", besluit Ampe .

Meest gelezen