Videospeler inladen...

Europese landen gaan nauwer samenwerken op militair vlak

Meer dan 20 landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken op militair vlak. Dat hebben de bevoegde ministers vandaag aangekondigd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput hebben voor België hun handtekening geplaatst onder de Permanente Structurele Samenwerking op het vlak van Defensie (PESCO).

Een kopgroep van 23 landen van de EU, waaronder België, wil meer en vooral gezamenlijk investeringen doen in moderne defensietechnologie. Landen die meedoen kunnen rekenen op een Europees defensiefonds van 5,5 miljard euro om de aankopen mee te financieren. Het akkoord moet de samenwerking van de verschillende nationale defensie-industrieën stimuleren en bundelen. Daarnaast wordt er ook gestreeft naar een nauwere samenwerking tussen de EU en de NAVO.

De Europese coördinator voor het buitenland beleid, Federica Mogherini, noemt het akkoord een "historische stap voor de Europese defensie". Ze zegt dat er al meer dan 50 projecten zijn om samen te werken of samen missies uit te voeren. Ieder land moet een actieplan met doelstellingen inzake defensie opstellen. Wie zijn beloften niet nakomt, kan uit de  groep gezet worden.

De dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de stekker uit de NAVO te trekken is volgens waarnemers de grootste impuls geweest om iets te doen aan de fragmentatie van de Europese defensie en defensie-industrie. Zo zijn er in Europa bijvoorbeeld 17 tantktypes in gebruik, in de Verenigde Staten maar 1. Andere drijvende factor achter de samenwerking is de verslechterde relatie met NAVO-bondgenoot Turkije en de brexit, waardoor de militaire grootmacht Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

AFP or licensors

Meest gelezen