Videospeler inladen...

Gault&Millau: "Hof van Cleve" en "Bon-bon" beste restaurants van het land, Kobe Desramaults pittige nieuwkomer

Een jubileumeditie van de Gault& Millau is het. Al voor de 15e keer zijn de beste restaurants van België (én Luxemburg) genoemd in één gids. Bijna 1.300 keer trokken de inspecteurs de baan op om te proeven, te smaken en te oordelen. En eindoordeel: de grote namen zijn de grote namen gebleven, al bij al.

Peter Goossens (van "Hof van Cleve" in Kruishoutem) blijft de beste Vlaamse chef. Met zijn keuken en zijn restaurant haalt hij de bijna perfecte score van 19,5/20. Al 15 jaar op rij behaalt hij die score, daarmee bevestigt hij zijn status van de beste chef van de voorbije decennia. Zijn score deelt Goossens met Christophe Hardiquest, die in Woluwe "Bon-bon" leidt. Net daaronder pakt Gert De Mangeleer een 19/20 voor zijn "Hertog Jan".

Het succes van "Hof van Cleve" verklaart Peter Goossens door het concept : "Onze keuken is echt gebaseerd op goeie producten, juiste cuissons, lekkere sauzen, perfecte combinaties,... kortom het geheel moet perfect lekker zijn."

Meest opvallende nieuwkomer wellicht is Kobe Desramaults. Hij liet "In De Wulf" voor wat het was en opende in Gent "Chambre Séparée". Met succes want het levert hem al direct een 17,5/20 op. Direct de goede smaak gevonden dus, hij haalt net iets meer dan de 17/20 van collega Danny Horseele, die in de Ghelamco Arena in Gent zijn gastronomische kunstjes op tafel tovert.

Kobe Desramaults reageert tevreden : "Het is de max dat we zo geaprecieerd worden door de klanten en Gault&Millau!" Hij vindt het concept van "Chambre Séparée ook zeer persoonlijk. "Ik kook er elke dag zelf met een klein team in een heel intieme sfeer. Dat is het belangrijkste."

West-Vlaanderen is het lekkerst

Honderden restaurants en brasseries staan vermeld in de gids, weer eens toont het aan dat de keuken er staat in ons land, dat Bourgondisch leven niet is afgevlakt en misschien ook wel dat onze keuken zelfs nog altijd is onderschat. Het wordt al vaker eens gezegd dat de producten van eigen bodem, de Belgische "terroir" misschien zelfs rijker is dan bij pakweg de Skandinavische, Spaanse of Italiaanse keuken. Al is zoiets altijd voer voor discussie.

Eigenlijk is elk restaurant het vermelden waard, hier kiezen we voor alles wat 17 of meer haalt. En dan wordt duidelijk dat West-Vlaanderen dé provincie voor de lekkerbekken is. "Bartholomeus" en "De Jonkman" halen een 18, "Boury", "Cuines, 33", "Table d'Amis" en "Zet'joe" (de nieuwe kookplek van Geert Van Hecke, die stopte met "De karmeliet") krijgen 17/20. De Oost-Vlaamse toppers zijn al genoemd, in Limburg is "Slagmolen" duidelijk dé place to be, met een 18/20. Gevolgd door "La Source" en "Magis" die een 17 behalen.

Veel topplekken in en rond Brussel

In de provincie Antwerpen is "Lunch-Lounge Het Gebaar" (van kok-patissier Roger Van Damme) de topper, met 18/20. "'t Zilte" van chef Viki Geunes evenaart die score. Daaronder volgen "Nuance" (17,5) en "De Schone van Boskoop", "Pastorale"; "The Jane" en "'t Fornuis" met 17/20. In Vlaams Brabant één restaurant met een 17/20, "Couvert couvert" in Heverlee, met de broers Folmer aan het fornuis.

En Brussel blijft toch ook wel een brandpunt van de goeie restaurants te zijn. Want na "Bon-bon" volgen heel wat plekken met een 17/20 of meer: "Comme chez soi", "Bruneau", "Sea Grill", "Le chalet de la Fôret", La Paix" en "La Villa in the Sky", er is keuze genoeg in en rond de hoofdstad. 

Chef van het Jaar én andere prijswinnaars

Naast de punten voor de restaurants zijn er ook individuele prijzen te verdienen. Zo is Eric Fernez van "d'Eugénie à Emilie" in Baudour (dicht bij Bergen) de Chef van het Jaar. Hij volgt Tim Boury op van het gelijknamige restaurant. De argumentatie van de jury: "Veel mensen beschouwen Eric als een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken. Hij bewijst dat met zijn zeetong Fernand Point en de andere gerechten van zijn soms epicurische, soms tijdloze menu's. Al zijn bereidingen zijn perfect technisch beheerst en worden gekenmerkt door prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit. Hij vult aan met een passie voor wijn, die zowel in het interieur van het restaurant als op zijn zeer mooie wijnkaart tot uiting komt."

Jo Grootaers van "Altermezzo" van Tongeren is de Jonge Chef van het Jaar en "The Jane" levert de beste sommelier: Gianluca Di Taranto. 

Nog wat prijswinnaars:

Gastvrouw van het Jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers – Eigenbrakel) 

Italiaanse Chef van het Jaar: Felice Miluzzi (Rossi-Leuven)

Aziatische Chef van het Jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan – Knokke-Heist)

Terras van het Jaar: Fou d’O (Gent)

Dessert van het Jaar: L’Eau Vive (Arbre)

Brasserie van het Jaar: Brabohoeve (Schilde)

Gastro-bistro van het Jaar: Bruut  (Brugge)

Nieuwkomer van het Jaar: Chambre Séparée (Gent)

Wijnkaart van het Jaar: Terminus (Watou)

Bierkaart: Edison (Koksijde)

Ook een carrièreprijs is uitgereikt. Aan een grote naam, logisch, aan Johan Segers, de man van "'t Fornuis", die al welgeteld 50 jaar aan de fornuizen mag vieren. En dus in de bloemen is gezet voor zijn gelopen parcours.

Meest gelezen