Videospeler inladen...

Hoe zou het nog zijn met "De collega's"?

Acht acteurs uit de oorspronkelijke tv-serie "De Collega's" spelen mee in de nieuwe film "De Collega's 2.0" van Jan Verheyen, die in december 2018 in de zalen komt. In Mechelen is daar al een promotiefilmpje voor opgenomen. Op de set kwamen een aantal van hen elkaar opnieuw tegen. Een goede gelegenheid om te vragen: hoe is het nog met "De collega's?" 

"De collega's" krijgen een nieuw diensthoofd. Een modern ambitieus type dat zijn wijsheid uit foute Amerikaanse managementboeken heeft gehaald. Hij wil een frisse wind door de groep laten waaien en organiseert alvast een gezamenlijk teambuilding-weekend. Dat is het vertrekpunt voor de nieuwe film "De Collega's 2.0" van Jan Verheyen, die hij binnenkort gaat draaien en die in december 2018 in de zalen komt.

Videospeler inladen...

In 1988 kwam er al een bioscoopfilm: "De kollega's maken de brug", met dezelfde acteurs als in de serie. In de nieuwe film treedt een jonge cast aan, maar het leuke is dat acht acteurs uit de oorspronkelijke tv-serie ook in deze film zullen opduiken. "De collega's" liep drie seizoenen lang op de toenmalige BRT, van 1978 tot 1981, en sloeg in als een bom. De serie stak dan wel de draak met de niet al te overdreven werkijver op ministeries, maar toonde naast de kleinmenselijke kantjes ook de solidariteit en het warme hart van kantoorcollega's. Scenarist Jan Matterne was daar een meester in, en de Vlamingen herkenden zichzelf massaal in "De collega's".

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Het succes was zo groot dat de straten bij elke uitzending leeg liepen, restaurants hun openingsuren aanpasten en verenigingen hun vergaderingen uitstelden. De acteurs waren van de ene dag op de andere wereldberoemd in Vlaanderen. Nora Tilley (Caroline van Kersbeke) en Jaak Van Assche (Jean De Pesser) weten het nog goed.

Videospeler inladen...

De eerste uitzending van "De collega's" ging 40 jaar geleden de ether in. Enkele acteurs zijn ondertussen overleden, onder hen Mandus De Vos (Bonaventuur Verastenhoven), Tessy Moerenhout (Betty Bossé) en Manu Verreth (Jomme Dockx). Het personage van classificeerder Jomme Dockx - een simpele ziel met een gouden hart - stal de harten van de kijkers. Ook al kon hij maar niet zwijgen over zijn fantastische zoon Adelbert.

Videospeler inladen...

Acteur Manu Verreth was in het werkelijke leven de tweelingbroer van René Verreth, die de rol van afdelingschef Philemon Persez speelde. René Verreth haalt herinneringen op aan zijn overleden broer. Hij is nog altijd ontroerd als hij aan hem terugdenkt:

Videospeler inladen...

Typiste Caroline Van Kersbeke deed destijds nogal wat harten sneller kloppen in Vlaanderen. Dat was een verrassing voor actrice Nora Tilley die haar speelde, maar geen onaangename. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Als er in het ministerie verbouwingswerken aan de gang zijn, dan haalt dat het kantoorleven grondig overhoop. Een typische scène uit "De collega's":

Videospeler inladen...

Het herkenningsmelodietje van de serie, dat onder de generiek liep, was een oorwurm die bij veel kijkers prompt een nostalgisch gevoel oproept. Componist was Pieter Verlinden, vader van VRT-journalist en Afrika-specialist Peter Verlinden: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen