Erik van der Burgt/Verbeeld 013-5425842 erik@verbeeld.nl www.verbeeld.nl

Hoge Gezondheidsraad: “Belang van luchtkwaliteit binnen wordt onderschat”

De Hoge Gezondheidsraad vraagt meer aandacht voor de kwaliteit van binnenlucht. Hoewel we gemiddeld 85 procent van de tijd binnen doorbrengen, is de luchtkwaliteit er vaak slechter dan die van buiten. Door te koken, poetsen, douchen en klussen komen er allerlei stoffen in de lucht die schadelijk kunnen zijn. Maar ook verf, meubels, isolatiemateriaal en tapijten kunnen schadelijke deeltjes afgeven. Goed ventileren en verluchten is de voornaamste boodschap.

Vandaag wordt de campagneweek “Gezond Binnen” gelanceerd die in het teken staat van een rookvrij huis. Roken is de grootste vervuiler van de binnenlucht en heeft veel gevolgen voor de gezondheid. Naar aanleiding van die campagne kaart de Hoge Gezondheidsraad aan dat er dringend meer aandacht moet gaan naar de binnenluchtkwaliteit.

“We hebben het dikwijls over fijn stof en CO2 in het verkeer, maar we vergeten dat de luchtkwaliteit binnen ook niet altijd goed is”, zegt Wendy Lee van de Hoge Gezondheidsraad. “Het belang van de luchtkwaliteit binnen wordt vaak onderschat.”

Nood aan meer eenduidig onderzoek

De Gezondheidsraad pleit voor meer onderzoek naar de binnenluchtkwaliteit en naar meer harmonisering van verschillende tests. Dat vindt ook milieudeskundige Sofie Vandenbroeck van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: “Het grote probleem is dat er nu wel veel onderzoeken gebeuren, maar dat je de verschillende resultaten niet kan vergelijken met elkaar omdat er geen referentiekader is.” Er zou een grote database moeten komen waarin alle binnenhuisvervuilers worden ondergebracht.

Hoe beter je isoleert, hoe meer je moet ventileren

Schadelijke deeltjes kunnen via allerlei wegen ons huis binnenkomen. Een deel komt binnen via vervuilde buitenlucht, maar ook nieuwe meubels, bouwmaterialen, tapijten, verf en schoonmaakproducten geven lange tijd kleine deeltjes af die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Door de strenge isolatienormen kan de vervuilde lucht die in huis ontstaat niet meer via spleten en kieren naar buiten. Het is daarom belangrijk dat niet alleen woningen, maar ook scholen en kantoren goed verlucht en geventileerd worden. “Het is belangrijk dat je investeert in een goed werkend ventilatiesysteem, zeker bij nieuwbouwwoningen en recent geïsoleerde woningen. Anders krijg je problemen”, zegt de Hoge Gezondheidsraad. 

Door te koken, douchen, strijken en wassen stijgt de luchtvochtigheid in huis. Ook door onze ademhaling veroorzaken we zelf veel vocht binnen. Als er niet voldoende geventileerd of verlucht wordt, kan de hoeveelheid luchtverontreiniging of vocht in huis zodanig oplopen dat het je gezondheid kan schaden. Te veel vocht kan schimmel doen ontstaan. Schimmels kunnen allerlei luchtweginfecties en astma veroorzaken. 

Radongas in huis kan longkanker veroorzaken

Een ander probleem is radon. Radon is een geur- en kleurloos, radioactief gas dat van nature aanwezig is in de buitenlucht. Het gas kan ook afkomstig zijn van bouwmaterialen, zoals bakstenen en cement, en kan zich opstapelen in woningen. Hierdoor kan de concentratie radongas binnen hoger worden dan buiten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is radongas in veel landen na tabak de belangrijkste oorzaak van longkanker. Ook hier is het dus belangrijk dat kamers dagelijks goed verlucht worden. 

Tips voor een gezonde binnenlucht

  • Rook niet binnen
  • Verlucht de slaapkamers dagelijks gedurende minstens 15 minuten
  • Verlucht na het douchen, koken, poetsen, knutselen en na gebruik van nieuwe materialen zoals verf, vezelplaten en meubels
  • Ventileer continu via een ventilatiesysteem, ventilatierooster of ramen op een kier
  • Ventileer en verlucht ook in de winter, maar laat de temperatuur niet zakken onder de 15 graden om condensatie te vermijden
  • Meer tips op de website van Gezondheid&Milieu

Meest gelezen