Videospeler inladen...

Voor Belgische kust gezonken Duitse duikboot geeft eerste geheimen prijs

Het goed bewaarde wrak van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog dat recent voor de Belgische kust is gevonden, is geïdentificeerd. Het gaat om de UB-29 die al van in het najaar 1916 vermist was. Hoe de duikboot precies gezonken is, is nog niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers schuiven wel enkele mogelijkheden naar voren.

Het was groot nieuws enkele maanden geleden: in de Noordzee in Belgische wateren was het vrij intacte wrak van een duikboot gevonden. Alles wees op een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog van het UB-II-type. De moeilijkheid was om te achterhalen om welke duikboot het precies gaat. Al snel werden drie kanshebbers aangeduid: de UB-27, de UB-29 en de UB-32. Alle drie zijn ze met man en muis vergaan tijdens de Eerste Wereldoorlog en is hun wrak nooit gevonden.

Het wrak van een duikboot is niet evident om te identificeren. Het type was door de vorm vrij snel herkend, maar het precieze nummer terugvinden was andere koek. De schroeven van zo'n duikboot zijn vaak wel voorzien van markeringen met daarop de afmeting, het gewicht, het bouwjaar en meestal ook het specifieke bootnummer.

Alleen bij deze duikboot was de bakboordschroef verdwenen, daar kon dus geen nummer worden gevonden. De stuurboordschroef hing wel nog aan het wrak, maar was zo hard aangetast door corrosie dat de tekst onleesbaar was geworden.

Dankzij doorzettingsvermogen en een grote portie geluk hebben de duikers uiteindelijk toch een naamplaatje teruggevonden op een van de torpedobuizen. Op dat plaatje staat “UB-29” vermeld.

Lees verder onder de foto

Hiermee was het mysterie opgelost: het gevonden duikbootwrak is wel degelijk dat van de UB-29. Alleen rest nu de vraag, wat is er precies gebeurd? Volgens de overlevering is de UB-29 op 13 december 1916 middenin de Noordzee eerst geramd door een Britse torpedojager en daarna tot zinken gebracht met dieptebommen. Het wrak van de duikboot is nu echter teruggevonden in Belgische wateren. De UB-29 kan dus niet zijn gezonken op de plaats die de Britse marine had aangegeven.

De onderzoekers schuiven twee hypothesen naar voren: ofwel is de duikboot effectief geramd door de torpedojager en heeft de commandant van de Duitse duikboot olie en wrakstukken naar boven gestuurd om de Britten te doen denken dat ze waren gezonken. Later is de UB-29 dan op een mijn gevaren. Een andere mogelijkheid is dat de UB-29 gewoon op een mijn is gevaren en de Britse torpedojager in een gevecht was met een andere Duitse duikboot, mogelijk de UC-19.

Lees verder onder de foto

De UB-29 in betere tijden

De UB-29 is in 1915 gebouwd. De duikboot had een lengte van 36 meter, was 4 meter breed en was bewapend met 2 torpedobuizen en een dekkanon.  In het korte jaar dat de duikboot in dienst was, heeft het tijdens 17 patrouilles 36 schepen tot zinken gebracht en verschillende andere zwaar beschadigd.

Een van de bekendste slachtoffers van de UB 29 was de Britse passagiersferry Sussex (foto onder). Op 24 maart 1916 vuurde de duikboot een torpedo af die de voorsteven van de ‘Sussex’ wegblies. Het schip bleef drijven en wist de haven van Boulogne te bereiken. Van de 378 opvarenden werden er minstens vijftig gedood.

Lees verder onder de foto

De Britse passagiersferry Sussex

De duikboot is op haar laatste missie vertrokken op 27 november 1916 onder het bevel van Oberleutnant Erich Platsch. Normaal waren er 23 bemanningsleden aan boord, maar op het moment dat de duikboot verging, waren er maar 22 mannen aan boord. De lichamen worden niet bovengehaald.

De Duitse overheid heeft beslist om de bemanning in hun zeemansgraf te laten rusten. Er worden wel enkele losliggende artefacten bovengehaald. Die zullen worden tentoongesteld op de expo "WO I, de slag om de Noordzee" die van april tot augustus volgend jaar loopt in het Provinciaal Hof in Brugge. Daarna worden de stukken geschonken aan het martieme museum van de Duitse stad Hamburg.

Videospeler inladen...

Meest gelezen