Videospeler inladen...

Roma hebben gekraakte woning in Gent verlaten

De Roma, die in Gent een woning die te koop staat, hadden gekraakt, hebben het pand vrijwillig verlaten. Er is geen schade in het huis, alleen het slot van de voordeur is geforceerd. 

Toen vanmorgen een kuisploeg naar het rijhuis in de straat Palinghuizen trok om het op te kuisen voor de openkijkdag van zaterdag, stelde die vast dat er vijf volwassenen en twee kinderen in het huis verbleven. De eigenaars belden de politie en die kwam ter plaatse, maar de Roma wilden niet vertrekken. "De politie kan niets doen", zei eigenares Leen Vanwambeke toen. "Die mensen staken zelfs de duimen omhoog, we kunnen hen toch niets maken."

Vanavond hebben de Roma vrijwillig het pand verlaten. Onze ploeg kon samen met de eigenares het huis betreden en stelde met haar vast dat er niets was beschadigd en dat alles was opgekuist. De eigenares vermoedt dat de Roma zijn afgeschrikt door de media-aandacht. 

Het huis staat te koop, is gemeubeld, maar er woont niemand meer. Tot voor kort had de zoon van de eigenaars er in gewoond, maar die is nu afgestudeerd. De openkijkdag die op zaterdag gepland was voor mogelijke kopers, zal ook plaatsvinden. 

Nieuwe krakerswet

Nu donderdag wordt de nieuwe krakerswet van kracht. Die biedt meer mogelijkheden om krakers uit een huis te zetten. Als het gaat om een onbewoond pand, wat hier het geval is, kan er vanaf donderdag een klacht worden ingediend bij de politie. Die kan dan een bevel tot ontruiming vragen aan het parket.

Binnen enkele dagen worden de krakers dan geïdentificeerd en krijgen ze een uitnodiging tot verhoor. Na dat verhoor maakt het parket een bevel tot ontruiming op, en laat het dat aanplakken. Vanaf dan hebben de krakers 8 dagen de tijd om een verweer in te dienen. Doen ze dat niet, dan kan het parket de krakers na die termijn meteen uit het huis zetten. Gaan ze wel in beroep, dan moet de vrederechter beslissen wat er voort gaat gebeuren.

Meest gelezen