Videospeler inladen...

Mensenrechten slechts kort besproken tussen Trump en Duterte. Of toch niet?

Dat de Amerikaanse President Trump en zijn Filipijnse ambtsgenoot elkaar goed kunnen vinden, is geen geheim gebleken. De twee hadden het uitvoerig over handel en de oorlog tegen drugscriminelen. Maar de vraag of Trump ook zou ingaan op Dutertes repressieve imago, is nog niet helemaal beantwoord. 

De Amerikaanse President Trump heeft in Manila vooral zijn goede relatie met Rodrigo Duterte in de verf gezet. De twee zaten ontspannen naast elkaar,  tijdens een bilaterale ontmoeting in het kader van de vierdaagse top van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties). Tijdens het gesprek van 50 minuten heeft Trump zijn goede verhouding met Duterte geprezen.  "We hebben een zeer goede relatie", zei Trump. Duterte zelf zei dat hij een zeer goede bondgenoot is van Trump. 

Onduidelijkheid blijft

De Filpijnse President heeft een slecht imago op het vlak van mensenrechten. Vooral zijn brutale aanpak van drugscriminelen wordt wereldwijd veroordeeld. Hij heeft hen openlijk de oorlog verklaard en uit politiegegevens blijkt dat er op 15 maanden tijd al zeker 3850 mensen zijn gedood bij politieoperaties. Mensenrechtenorganisaties hadden er vooraf op aangedrongen dat Trump de kwestie ter sprake zou brengen. Maar ook op de vragen van journalisten in de aanloop naar het gesprek liet Trump niet in zijn kaarten kijken. 

Wat er precies is gezegd blijft onduidelijk. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee-Sanders, is het onderwerp "kort" ter sprake gekomen, in de context van de strijd van de Filipijnen tegen illegale drugs. Er is vooral gepraat over terreurgroep IS, over handel en over illegale drugs. Maar de woordvoerder van Duterte zei dat de kwestie van de mensenrechten "niet werd aangehaald", in het gesprek dat hij als oprecht bestempelde. 

Allebei tegen Obama

De relatie tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen, twee militaire bondgenoten, is woelig sinds het aantreden van de populist Duterte. Die maakte Trumps voorganger Barack Obama uit voor "hoerenzoon". Daarop schrapte Obama zijn persoonlijke gesprek met Duterte tijdens de ASEAN-top van een jaar geleden. Met Trump is het blijkbaar anders. Volgens de woordvoerder van Duterte hebben de twee leiders dezelfde gevoelens over Obama.

Niet iedereen is opgezet met de goede verhouding tussen Trump en Duterte. In de straten van Manila kwamen zowat duizend betogers op straat, vooral studenten. Ze riepen anti-Amerikaanse slogans en staken een beeltenis van Trump in brand. De politie heeft ingegrepen en bij rellen tussen de twee kampen zouden al 10 betogers en 6 agenten zijn gewond geraakt. 

Meest gelezen