Microbioloog Herman Goossens krijgt federale onderscheiding

Professor Herman Goossens, microbioloog aan het UZ Antwerpen, heeft vandaag de "Vijfjaarlijkse Regeringsprijs der Geneeskundige Wetenschappen" ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn jarenlange onderzoek naar antibioticaresistentie. 

Professor Herman Goossens heeft meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar hoe antibiotica wereldwijd worden voorgeschreven, en naar hoe antibioticagebruik tot resistentie leidt. Met zijn onderzoek heeft hij onder meer bijgedragen tot de ontwikkeling van testen waarmee op een snelle manier antibioticaresistentie kan worden opgespoord en ziekteverwekkers kunnen worden geïdentificeerd. Ook is hij de grondlegger van de Europese Antibioticadag (18 november) die intussen is uitgegroeid tot de Wereld Antibioticaweek.  Met zijn waarschuwingen tegen onrechtmatig antibioticagebruik heeft hij beleidsmakers wereldwijd aangezet om het antibioticagebruik terug te dringen.

De "Vijfjaarlijkse Regeringsprijs der Geneeskundige Wetenschappen" bestaat al sinds 1859. De laureaten worden geselecteerd door een gemeenschappelijke jury van de  Académie Royale de Médecine de Belgique en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België. Professor Herman Goossens mocht de prijs - een bedrag van 18.000 euro - in ontvangst nemen van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Dezelfde prijs ging ook naar een Franstalige landgenoot, professor Stefan Constantinescu van de UCL. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan van bloedkankers.   

Meest gelezen