Noord-Koreaanse soldaat overgelopen en beschoten

Een Noord-Koreaanse soldaat die op wacht stond in de zwaar bewaakte gedemilitariseerde zone is de grens met Zuid-Korea overgeraakt. Tijdens zijn vlucht werd hij beschoten. Hij ligt gewond in een Zuid-Koreaans ziekenhuis. 

De soldaat stond op wacht in de DMZ, de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Die wordt aan beide kanten zwaar bewaakt met wachttorens, mijnen en prikkeldraad. Via de "Joint Security Area" - de enige plek waar soldaten uit het Noorden en het Zuiden oog in oog staan - is hij gevlucht naar het zuiden.  Zijn eigen collega's openden meteen het vuur.  

Zuid-Koreaanse soldaten vonden de  man zo'n 50 meter ten zuiden van de grens. "We moesten er naartoe kruipen" zegt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie. "De plek waar hij lag is immers blootgesteld aan Noord-Koreaans vuur." De soldaat is vervolgens met een VN helikopter naar een ziekenhuis gevlogen. Hij is gewond aan zijn schouder en elleboog. Over zijn graad is niets bekend.

1000 overlopers per jaar

Elk jaar lopen zo'n 1000 Noord-Koreaanse burgers over naar het zuiden. De meesten proberen dat via de lange grens met China. China stuurt overlopers zonder uitzondering meteen terug naar Pyongyang. Maar sommigen slagen erin om Thailand of Mongolië te bereiken. Die landen sturen de vluchtelingen naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, het einddoel van de meeste overlopers. 

Slechts af en toe slaagt er iemand in om via de DMZ rechtstreeks Zuid-Korea binnen te geraken. De laatste keer dat dat gebeurde was in juni.  De Joint Security Area is een belangrijke toeristische trekpleister aan de Zuid-Koreaanse grens.  Het is de plek waar in 1953 het staakt-het vuren  tussen noord en zuid werd ondertekend. Het gebeurt bijna nooit dat een Noord-Koreaanse soldaat op die plek de grens probeert over te steken. 

Meest gelezen