AP

Ook buitenlandse strijders konden Raqqa ontvluchten

Net voor de val van Raqqa werden strijders van terreurgroep IS geëvacueerd uit de officieuze hoofdstad van de terreurgroep. Lokale leiders waren tot een akkoord gekomen om een versnel einde te maken aan de gevechten en mensen te sparen. De Britse omroep BBC meldt nu details over dat geheime akkoord: het gaat om honderden leden van IS, ook buitenlanders.

17 oktober verloor terreurgroep IS zijn officieuze hoofdstad van zijn zelfverklaarde kalifaat. Die dag zei de Koerdisch-Arabisch militie SDF dat het Raqqa volledig onder controle had. De definitieve val van Raqqa was versneld omdat een aantal strijders van IS enkele dagen voordien uit de stad was kunnen vertrekken. Lokale leiders hadden een akkoord gesloten om sneller een einde te maken aan de bloedige strijd te maken en levens te sparen van de Koerdische en Arabische strijders en van de burgers. 

Veel strijders en veel munitie

Details over dat akkoord waren er weinig, tot nu. De Britse omroep BBC sprak met Abu Fawzi en zijn vrienden, die chauffeur waren tijdens de evacuatie. Dat er maar een paar dozijn IS-strijders uit Raqqa vertrokken zou zijn, spreekt Abu Fawzi tegen: "Ik dacht dat we in totaal 200 mensen moesten meenemen, maar ik alleen al had er 112." "We vervoerden 4000 mensen, vrouwen en kinderen inclusief", zo luidt het bij een collega-chauffeur. Het konvooi was een paar kilometer lang en telde bijna 50 vrachtwagens, 13 bussen en meer dan 100 voertuigen van IS zelf. 

Volgens de deal mochten de IS-strijders enkel hun persoonlijk wapen meenemen, maar daar trokken ze zich niets van aan. Volgens de BBC namen ze alles mee wat ze maar konden. Getuigen spreken over zeker 10 vrachtwagens geladen met munitie en wapens. 

Ook buitenlandse strijders bij de geëvacueerden

Volgens de chauffeurs konden door de evacuatie zeker niet alleen lokale strijders van IS uit Raqqa weg geraken, wat SDF beweerde. Een groot aantal waren buitenlanders zeggen ze, onder meer Frankrijk, Turkije en Tunesië worden genoemd. Volgens de BBC konden enkele van de meest beruchte IS-strijders ontsnappen, al worden nergens namen genoemd.

De internationale coalitie onder leiding van de VS geeft aan de BBC toe dat het op de hoogte was van het akkoord. "We wilden niet dat er iemand vertrok", zo zegt de woordvoerder Ryan Dillon, "maar we laten het aan de Syriërs over om te beslissen, zij zijn diegenen die vechten en sterven." Volgens Dillon zijn er 250 IS-strijders geëvacueerd, samen met 3500 familieleden. Slechts 4 buitenlanders zouden volgens Dillon in de groep gezeten hebben en die zijn door SDF later opgepakt. De coalitie volgde de route van het konvooi door de woestijn vanuit de lucht, met drones. 

Chauffeur Abu Fawzi stond doodsangsten uit in de drie dagen dat hij met het konvooi onderweg was. Hij is boos omdat hij weken na zijn gevaarlijke opdracht naar eigen zeggen nog steeds niets gezien heeft van de beloofde duizenden dollars.

Fawzi bracht de strijders naar gebied dat nog in handen was van IS, tussen Markadah en Al-Souwar (Stadjes in de omgeving van de intussen gevallen stad Deir Es Zur). Waar ze nu zijn is niet duidelijk, mogelijk is de groep al ver verspreid en dat maakt het gevaar er niet minder op, integendeel.

Meest gelezen