Video player inladen...

Parijs herdenkt aanslagen van precies twee jaar geleden

Op verschillende plaatsen in Parijs zijn de aanslagen van 13 november herdacht, vandaag precies 2 jaar geleden. Toen vermoordden terroristen 130 mensen het Stade de France, enkele horecazaken en in de concertzaal Bataclan. Er vielen ook 400 gewonden. Op alle plekken werd een minuut stilte gehouden.

Bij het Stade de France legden Macron en de burgemeester van de Parijse voorstad Saint-Denis een krans met rode, witte en blauwe bloemen neer ter ere van de Portugese immigrant die daar om het leven kwam. Hij was die avond het eerste dodelijke slachtoffer in een lange reeks. Drie IS terroristen bliezen zich hier op tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland.   

Daarna werden er herdenkingen gehouden voor de vier café's en restaurants waar 29 mensen werden doodgeschoten op het terras. Ambtenaren van de stad lazen de namen voor van de slachtoffers.  Op verzoek van de  nabestaanden waren er geen toespraken van president Macron of zijn voorganger Hollande, die ook aanwezig was op de herdenking.    

130 ballonnen

Daarna vond een plechtigheid plaats aan de concertzaal Bataclan, waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen en concertgangers urenlang gegijzeld werden. Tientallen betrokken families hadden zich verzameld voor de ingang van de concertzaal.  Op het einde van de ceremonie werden 130 veelkleurige ballonnen opgelaten ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Meest gelezen