© Eduardo Blanco - creative.belgaimage.be

Politie maakt bom onschadelijk in het Noord-Ierse Omagh

In het Noord-Ierse stadje Omagh heeft de politie een bom onschadelijk gemaakt die was neergelegd bij een monument voor de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.  

Het was een zelfgemaakte bom, maar die had bij een ontploffing tijdens de herdenkingen voor grote chaos kunnen zorgen. De verdenking voor de geplande aanslag gaat uit naar dissidenten van republikeinse radicalen.

Na de ontdekking is de herdenkingsstoet langs een andere weg dan het uitgestippeld parkoers doorgetrokken. Omagh sleept een sombere reputatie mee. In 1998 vielen bij een aanslag door het Real IRA 29 doden. Dat gebeurde enkele maanden na het Goedevrijdagakkoord dat een einde maakte aan dertig jaar gewapende strijd tussen protestanten en katolieken.

Noord-Ierland heeft sinds begin dit jaar geen werkende regering mee. Toen nam Martin McGuinness van de nationalistische Sinn Féin ontslag als vicepremier. De man, een oud IRA-leider in Derry, is intussen overleden. De reden voor de impasse is een eis van Sinn Féin om de Gaelic als officiële taal te erkennen. De protestanten willen daar niet van weten.

Meest gelezen