Nicolas Maeterlinck

Procureur Van Leeuw: "De aanslagen in Parijs, Brussel en op de Thalys zijn misschien één grote operatie van IS"

Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw zijn er mogelijk linken tussen de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, in Brussel op 22 maart 2016 en de verijdelde aanslag op de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Dat heeft Van Leeuw gezegd in een interview met RTBF. 

"We realiseren ons dat Verviers, de Thalys, 13 november en 22 maart misschien één grote en unieke operatie is van terrerugroep IS," zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw vanmorgen in een interview met RTBF. Het wordt voor de procureur steeds duidelijker dat de verschillende dossiers mogelijk met elkaar verbonden zijn. "Je moet graven, en het is gecompliceerd omdat de verschillende zaken met elkaar verweven zijn. Maar ik denk dat we er heel langzaam komen, zelfs als de tijd de zaken bemoeilijkt. Er zijn bijvoorbeeld telefoniegegevens die vandaag niet meer beschikbaar zijn. "

Twee jaar na de aanslagen in Parijs, is het onderzoek naar de daders nog altijd gaande. "We hebben een idee dat steeds duidelijker wordt," zegt Van Leeuw. "Maar het is nog steeds een beetje te vroeg om een hiërarchie op te bouwen in wie deze aanvallen organiseerde". De autoriteiten waren op dat vlak ook verrast door het belang van lokale medeplichtigen. "Wat ons opvalt is de mate van lokale medeplichtigheid. Het gaat dan om mensen die nog nooit in Syrië waren geweest."

Wat ons opvalt is het belang van lokale medeplichtigen. 

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

Samenwerking tussen Frankrijk en België

Van Leeuw wijst ook op de samenwerking tussen de Franse en Belgische autoriteiten. "De plaats delict is in Parijs, maar de meeste elementen van het onderzoek zijn in België. Daarom was het noodzakelijk om synergieën te ontwikkelen tussen rechtsstelsels die niet altijd dezelfde procedures en actoren hebben met dezelfde vaardigheden. "

Tot slot gaat Van Leeuw nog in het proces rond Salah Abdeslam dat in ons land start op 18 december. "We hopen dat hij spreekt, ook voor Abdeslam zelf kan het bevrijdend zijn," zegt Van Leeuw. "Maar het recht op zwijgen is een grondrecht van onze democratie. Dat moet ook duidelijk zijn."

Meest gelezen