Schade door onstuimig herfstweer

Het onstuimige herfstweer met rukwinden tot 80 kilometer per uur van gisteravond heeft her en der voor problemen gezorgd. In West-Vlaanderen hebben de brandweerkorpsen, vooral aan de kust, tientallen oproepen binnen gekregen.

De grootste problemen waren er in Nieuwpoort. Daar werd rond 18 uur het gemeentelijk rampenplan afgekondigd omdat een torenkraan gevaarlijk in de wind wiegde. Uit voorzorg werden vier appartementsblokken geëvacueerd. De bewoners werden opgevangen in een hotel. Om 21 uur, nadat al 50 bewoners waren geëvacueerd, werd het rampenplan terug opgeheven en kon iedereen terug naar huis. De hoofdaannemer kwam de torenkraan beveiligen.

Op de zeedijk tussen Middelkerke en Oostende, werd dan weer heel wat zand de baan opgeblazen. De rijbaan werd er om 16 uur afgesloten. Dat gebeurt wel vaker bij stormweer, maar het is de eerste keer dit seizoen dat de Zeedijk er werd afgesloten. Het zand opruimen had door de aanhoudende wind geen zin.

Regen en wind

Pas vandaag, als de wind gaat liggen en het zand, kan de N34 terug open. Ook elders waren er kleine problemen. Vele brandweerkorpsen moesten uitrukken voor problemen met rukwinden. Her en der vielen bomen op de weg en de brandweer moest vaak uitrukken ook veel spullen die door de rukwinden waren weggewaaid.

In Arendonk, in de province Antwerpen, was er gistermiddag een plaatselijke windhoos. Kort voor 13 uur kleurde de lucht boven Arendonk heel erg donker en begon het uitzonderlijk hard te waaien.  Niet veel later vlogen dakpannen in het rond en werd ook een stenen muur in een achtertuin neergehaald.  Gelukkig was er enkel materiële schade en raakte niemand gewond.  

Gisteravond, rond 20 uur kwamen er ook verschillende meldingen binnen van wateroverlast door felle regenbuien. Ook afgelopen nacht heeft het nog fel geregend, waardoor het op de snelwegen opletten was voor watergladheid.

Meest gelezen