© Reinhard Dirscherl - creative.belgaimage.be

Schimmel gevonden die polyurethaan-plastic aantast en doet uiteenvallen

Op een stortplaats bij Islamabad in Pakistan is een schimmel gevonden die polyurethaan-plastic als voedsel blijkt te gebruiken. De schimmel breekt de plastic af in kleine stukjes, en breekt ook de grote polymeren - lange moleculen - in de plastic af. Mogelijk kan de schimmel ingezet worden om de snel groeiende  afvalberg aan plastic aan te pakken.

Een team van Chinese en Pakistaanse onderzoekers was op zoek naar een natuurlijke, veilige manier om plasticafval af te breken, en nam daarvoor stalen in een stortplaats in de buurt van Islamabad in Pakistan, en vond in die stalen een bodemschimmel die zich blijkt te voeden met plastic. 

"We besloten stalen te nemen van een stortplaats in Islamabad, om te zien of er iets was dat zich voedde met plastic op dezelfde manier waarop andere organismen zich voeden met dood plantaardig of dierlijk materiaal", zei de belangrijkste auteur van de studie, doctor Sehroon Khan van het World Agroforestry Centre and Kunming Institute of Biology, op de blog van de organisatie. 

De onderzoekers isoleerden de schimmel uit de stalen. Het bleek te gaan om Aspergillus tubigensis, en in het laboratorium onderzochten ze het vermogen van de schimmel om polyesterpolyurethaan af te breken. Polyurethaan wordt gebruikt om een enorme verscheidenheid aan gebruiksvoorwerpen en componenten mee te maken, onder meer banden, condooms, waterslangen, supermarktkarretjes en bepaalde lijmen. 

Het team deed het onderzoek op drie verschillende manieren, telkens met 2 procent glucose als bijkomende voeding: op een agar-voedingsbodem in een laboratoriumschaaltje, in een vloeistof, en begraven in aarde. De methode met het agar-medium bleek het beste te werken, gevolgd door de vloeistof en als laatste de aarde. De schimmel bleek de plastic niet alleen af te breken in kleine deeltjes, er werd ook vastgesteld dat de lange, moeilijk afbreekbare polymeren eveneens aangetast en verbroken werden. 

"Het volgende doel van ons team is nu vast te stellen wat de ideale voorwaarden zijn voor de  groei van de schimmel en de afbraak van de plastic, waarbij we zullen kijken naar factoren als de pH-niveaus (de zuurtegraad), de temperatuur en verschillende kweekmediums", zei Khan. "Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor het gebruik van de schimmel in afvalverwerkingsinstallaties, of zelfs in bodems die verontreinigd zijn met plasticafval.  

Verleden jaar bleek uit een studie van Japanse onderzoekers in "Science" dat een nieuwe soort bacterie blijkbaar in staat was polyethyleentereftalaat (PETP) af te breken. PETP is een andere soort veel gebruikt plastic, onder meer in PET-flessen en andere verpakkingen, textiel, keukengerei, films en platen. 

De studie van het team van doctor Kahn is verschenen in "Environmental Pollution".  

Meest gelezen