Vrouwen worden minder vaak gereanimeerd door omstanders

Vrouwen die een hartaanval krijgen op een openbare plaats, worden minder vaak geranimeerd door omstanders, en overlijden dan ook vaker dan mannen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Volgens de onderzoekers komt dat doordat mensen een zekere schroom voelen om de borst van een vrouw aan te raken en haar kleren uit de weg te doen. 

Volgens de studie reanimeerden omstanders slechts 39 procent van de vrouwen die in het openbaar een hartaanval kregen, tegenover 45 procent van de mannen. Mannen maakten dan ook 23 procent meer kans om de hartaanval te overleven. 

"Het kan dan ook wel angstaanjagend zijn als je bedenkt dat je hard en snel op het midden van de borst van een vrouw moet duwen", zei onderzoeker Audrey Blewer van de University of Pennsylvania, die de studie leidde. Mensen kunnen schrik hebben dat ze de vrouw pijn zullen doen, zo zei ze. 

Wat zeker ook meespeelt is dat mogelijke redders terughoudend zijn om de kleding van een vrouw uit de weg te doen, en haar borsten aan te raken bij het reanimeren, zei Benjamin Abella, die de studie samen met Blewer leidde. Hij voegde er aan toe dat als het reanimeren correct wordt uitgevoerd, dat niet aan de orde is. "Je plaatst je handen op het borstbeen, dat in het midden van de borst zit. In theorie raak je de vrouw dus aan tussen de borsten."

Bovendien zei hij dat dit geen situatie is waarin mensen teergevoelig of preuts moeten zijn, aangezien het over leven of dood gaat.

Reanimatiecursussen aanpassen

Opvallend is dat er geen verschil is tussen de geslachten bij mensen die thuis een hartaanval krijgen. In dat geval is de persoon die de reanimatie uitvoert waarschijnlijk iemand die het slachtoffer kent, en dan speelt de schroom blijkbaar niet. 

De studie bekeek bijna 20.000 gevallen in heel de VS en werd gisteren besproken op een bijeenkomst van de American Heart Association in Annaheim. Het is de eerste studie die naar gender-verschillen kijkt bij mensen die gereanimeerd worden door omstanders.  

De bevindingen van de studie wijzen er op dat reanimatiecursussen mogelijk aangepast moeten worden om de angst weg te nemen een vrouw te reanimeren. Zo heeft de oefenpop bij deze cursussen nu meestal een mannelijk lichaam. 

Meest gelezen