Interne problemen bij partij van Macron: 100-tal leden kondigt vertrek aan in open brief

Een 100-tal leden van La République En Marche, de partij van de Franse president Emmanuel Macron, hebben hun vertrek aangekondigd in een open brief. Ze zijn zwaar ontgoocheld over het "gebrek aan interne democratie" binnen de partij. Bij de ondertekenaars van de brief zouden ook een aantal verkozenen zijn.

La République En Marche houdt nu zaterdag een congres in Lyon. Daar zal een nieuwe partijvoorzitter aangesteld worden: Christophe Castaner, de huidige woordvoerder van de regering. Hij was de enige kandidaat voor de positie. Maar aan de vooravond van het congres heeft de partij af te rekenen met interne problemen.

Een 100-tal ontevreden leden heeft een gezamenlijke open brief gelanceerd. In die brief, gepubliceerd door France Info, uiten ze zware kritiek op de manier waarop de beweging geleid wordt. Ze vinden dat er een gebrek aan interne democratie is en dat leden niet vrijuit hun mening kunnen verkondigen. Ze ergeren zich ook aan een te grote personencultus rond Macron en zijn vrouw Brigitte.

Voorts wordt de nieuwe partijleiding beschouwd als "te veel Parisien" en "afgesneden van de basis". De partij telt 380.000 militanten, maar slechts een kleine groep mag zaterdag zijn stem uitbrengen. De ontevreden leden noemen zich de "100 democraten". Hun namen zijn niet bekend. Het grootste deel zijn gewone leden en militanten, maar er zouden ook een aantal verkozenen tussen zitten.

La République En Marche is nog een bijzonder jonge partij. Het is de verderzetting van En Marche!, de beweging die Macron opstartte in april 2016 in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. De partij heeft een absolute meerderheid in het Franse parlement. Maar van de hoera-stemming na de verkiezingen is intussen nog maar weinig overgebleven. De populariteit van Macron is fel gezakt en binnen de partij wordt gemord.

Meest gelezen