(c) copyright newzulu.com

"Fusie Brusselse politiezones is onnozel zonder een fusie van de 19 gemeenten"

Professor criminologie Els Enhus van de Vrije Universiteit Brussel noemt de steeds weer opduikende eisen voor een fusie van de zes Brusselse politiezones onnozel. Ze vindt die eisen vooral getuigen van een totaal gebrek aan kennis van de realiteit op het terrein in Brussel.

De roep om een fusie van de politiezones in Brussel weerklinkt weer luid na de rellen van afgelopen weekend. "Het hele idee van zo'n fusie is gewoon onnozel, als die wordt losgekoppeld van een fusie van de 19 Brusselse gemeenten", zegt Els Enhus aan VRT NWS. De stemmen die een fusie van de politiezones vragen, verwijt ze een totaal gebrek aan kennis van de realiteit op het terrein in Brussel.

"Daarvoor moet je weten hoe zo'n politiezone werkt", zegt ze. "Als een politiezone zich uitstrekt over verschillende gemeenten, heb je een vergadering waarin alle burgemeesters van de betrokken gemeenten samenzitten als verantwoordelijke voor de openbare orde in hun gemeente. Het is de burgemeester van de gemeente die het meeste financieel inbrengt, die woordvoerder van de zone is en de beslissingen neemt. Hij wordt gecontroleerd door de burgemeesters van de andere gemeenten, die trouwens zelf in hun eigen gemeenten eigen accenten kunnen leggen."

Van zes zones naar één zone gaan, lost in de praktijk helemaal niets op

Criminologe Els Enhus (VUB)

Wat geeft zoiets bij een fusie? "Dan moet 1 burgemeester aan het stuur zitten, in overleg met 18 anderen", zegt Els Enhus. "Er bestaat trouwens vandaag al een college van de 19 burgemeesters waarin onderling afspraken worden gemaakt over de politie. Van zes zones naar één zone gaan, lost in de praktijk dus helemaal niets op."

"Maar als je één zone in één stad hebt, krijg je natuurlijk een heel ander verhaal", aldus Enhus. Ze wijst erop dat ook de federale politie een rol te spelen heeft in de ordehandhaving in een politiezone, zowel in Brussel als in de rest van het land. "De lokale politie staat in voor het basiswerk, de federale politie ondersteunt de zones. In Brussel gebeurt dat via de directeurs-coördinatoren, de zogenoemde DirCo's. Het is helemaal niet zo dat de verschillende politiezones zomaar op hun eentje staan." 

"Hellhole" Brussel?

Na de rellen van zaterdagavond riep onder meer de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) op om nu eindelijk eens werk te maken van een fusie van de Brusselse politiezones. "Ik heb het echt wel gehad met dat voortdurend in een negatief daglicht stellen van Brussel als een soort bastion van van alles dat misloopt", zucht Els Enhus. "Er wordt veel te vaak een beeld geschetst dat niet overeenkomt met de dagelijkse realiteit. Dit is echt het zogenoemde hellhole-idee. Terwijl Brussel waarlijk een fantastische stad is om te wonen."

Het is bijlange niet zo evident als het gewauwel dat we nu al te vaak horen

Criminologe Els Enhus (VUB)

Op de rellen van afgelopen weekend gaat Enhus niet in detail in. "Ik was niet in de stad, maar ik heb de indruk dat alles begint met het juist inschatten van de situatie en de middelen die je daarvoor vervolgens inzet." Ze klaagt bovendien het constante gebrek aan politiemensen in de hoofdstad aan. "Velen willen hier niet werken, deels door de slechte beeldvorming, deels doordat velen het niet zien zitten om te pendelen om in Brussel politieagent te zijn."

"Door die voortdurende onderbemanning moet je permanent keuzes maken en soms wordt er een foute keuze gemaakt", aldus Enhus. "Als je de toestand bij de Brusselse politie wil begrijpen, moet je inzicht hebben. En het is bijlange niet zo evident als het gewauwel dat we nu al te vaak horen."

Lees verder onder de foto.

Volgens Enhus wordt nog altijd te weinig aandacht besteed aan de Brusselse grootstadproblematiek en de enorme tegenstellingen tussen arm en rijk als mogelijke voedingsbodem. "Je moet kijken naar de dynamiek waardoor je dergelijke rellen krijgt. Bovendien kunnen we niet altijd alles voorzien of alle risico's op voorhand juist inschatten." Op korte termijn ziet ze geen onmiddellijke oplossingen.

Een fusie van de Brusselse politiezones noemt ze echter "een pleister op een houten been".

Meest gelezen