Videospeler inladen...

"God is geen heilige" verbergt ontbrekende deel van "La pose enchantée" van Magritte

Het 4e en laatste ontbrekende deel van "La pose enchantée" van René Magritte gaat schuil onder "God is geen heilige", een ander werk van zijn hand. Dat heeft het Magritte Museum in Brussel bekendgemaakt.

85 jaar nadat "La pose enchantée" mysterieus van de radar is verdwenen, is het canvas van René Magritte uit 1927 opnieuw (virtueel) compleet. Vandaag heeft het Magritte Museum in Brussel bekendgemaakt dat het 4e en laatste ontbrekende deel van het werk onder "God is geen heilige" schuilgaat, een ander werk dat de Belgische surrealistische schilder in 1935-1936 maakte.

Lange tijd dachten kunstkenners dat "La pose enchantée" verloren was gegaan, tot onderzoekers van het MoMa in New York in 2013 een deel van het doek onder een ander werk van Magritte ontwaarden. In de jaren die volgden doken nog 2 delen op, vorig jaar nog 1 in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 2016 onderwerpen onderzoekers van de universiteit van Luik de volledige collectie van het Magritte Museum aan een doorgedreven analyse, onder meer met röntgenstralen. Het is tijdens dit proces dat ze het 4e deel onder "God is geen heilige" hebben ontdekt. Dat laatste is afkomstig uit het legaat van mevrouw Irène Scutenaire-Hamoir en maakt deel uit en hangt vandaag in het museum.

Het was Magritte zelf die "La pose enchantée" destijds in stukken heeft gesneden om die voor nieuwe schilderijen te hergebruiken. Dat deed hij wel vaker en dit vooral om economische redenen. Het Magritte Museum vermoedt daarom dat in de toekomst nog meer onbekend of verloren gewaand werk van hem onder bestaand werk boven water zal komen.

Meest gelezen