Skiën op 3.000 meter hoogte? Niet altijd, want skigebieden liegen wel eens over hoogtes

Wie zeker wil zijn van sneeuw in zijn skigebied, kiest steeds vaker voor een hoger gelegen skigebied. Maar vertrouw daarbij niet zomaar op de mooie slogans van een wintersportgebied. Dat besluit "wintersporters.be" nadat ze 25 verschillende websites van skigebieden heeft bekeken.   

"De minder sneeuwzekere skistations halen alles uit de kast", zegt Roel Van den Bekerom van "wintersporters.be" aan Het Laatste Nieuws. "Ze ronden hun hoogtes gemakshalve naar boven af, of ze afficheren dat hun pistes tot aan de top van de berg gaan, terwijl je daar nooit kan komen -niet op ski's en al zeker niet met de lift."  Drie flagrante voorbeelden...

1. Zugspitze, Duitsland/Oostenrijk

Op de website van dit skigebied op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk staat dat je kan skiën "op bijna 3.000 meter". Dat is niet helemaal gelogen, want de Zugspitze zelf is 2. 920 meter hoog.  Maar... op die hoogte bevindt zich geen enkele skipiste. Die starten pas zo'n 200 meter lager.  

2. Grossglockner Resort Kals-Matrei, Oostenrijk

Enkele jaren geleden kwam dit skigebied al in diskrediet. Het pakte uit met 110 kilometer aan skipistes, terwijl het er 37 zouden zijn. Nu overdrijven ze opnieuw. Volgens de sneeuwkaart op hun website kan je tot 2.621 meter komen,  bovendien beweert de horeca-zaak daar "boven de 2.500 meter" te liggen, maar het hoogste punt volgens een topografische kaart is 2.405 meter.

3. Sölden, Oostenrijk

Hier is "liegen" een te groot woord, maar op zijn minst wordt de werkelijkheid mooier voorgesteld dan ze is. Het skigebied zou hier 3.340 hoog zijn, maar die hoogte is alleen te bereiken voor wie vanaf de skilift nog zo’n honderd meter met skischoenen en zijn materiaal omhoog loopt.  Niet veel skiërs zullen dat doen wellicht.

Een handig trucje, dat ook andere skigebieden gebruiken. U kan hier meer voorbeelden vinden. 

Let op met sneeuwgarantie

De voorbije dagen viel er trouwens veel sneeuw in de Alpen. Ook in lagerliggende gebieden ligt er nu vaak dertig centimeter tot een halve meter sneeuw. Uiteraard is het lang niet zeker of dat tegen de kerstvakantie nóg zo zal zijn.

Let wel op met de sneeuwgarantie die sommige reisorganisaties aanbieden. "Geen sneeuw? Geld terug", klinkt het dan. Maar net als de informatie op websites van skigebieden, nemen we die slogans beter met een korreltje zout. Vaak geldt zo'n sneeuwgarantie pas als het hoogste punt van uw skigebied op 2.000 meter hoogte ligt of als slechts één derde van de skiliften niet in werking is. Dus zelfs met zo'n sneeuwgarantie én weinig sneeuw, is het niet zeker dat u uw geld terugkrijgt.  

Meest gelezen