Belga

"Veiligheidsbeleid Brussel is een vliegtuig zonder piloot"

Het is totaal onduidelijk of en hoe het veiligheidsbeleid in Brussel gecoördineerd wordt. Dat zegt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen). Sinds de zesde staatshervorming heeft het Brussels Gewest extra veiligheidsbevoegdheden, maar volgens de oppositie gebeurt daar niets mee.

Brussel is op dit moment ingedeeld in zes politiezones, en de Franstalige partijen zijn geen voorstander om dat systeem aan te passen. "Maar wat doe je als er een incident plaatsvindt op de grens tussen twee zones?", vraagt Brussels parlementslid Annemie Maes van Groen zich af. "De grens tussen de stad Brussel en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek ligt bijvoorbeeld op een brug. Wat doe je als er iets gebeurt op die brug?"

Maes legde die vraag voor aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij is sinds de zesde staatshervorming verantwoordelijk om het veiligheidsbeleid in Brussel te coördineren. "Vervoort zegt dat hij het aan de politiezones zelf overlaat om onderling afspraken te maken", aldus Maes. "Maar in feite laat hij iedereen aan zijn lot over."

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft in het Brussels gewest het agentschap "Preventie en Veiligheid" opgericht. De bedoeling is om met dat agentschap de samenwerking te bevorderen tussen de verschillende Brusselse politiezones. Ook zouden er camerabeelden uit de verschillende gemeenten moeten worden uitgewisseld.

Maar dat agentschap staat helemaal nog niet op punt, zegt de oppositie. "Naast het agentschap Preventie en Veiligheid, is er ook een ander agentschap opgericht dat alle verkeerscamera's in Brussel coördineert. Het is onduidelijk of de politiediensten ook aan die beelden kunnen", aldus Maes.

We hoeven niet te wachten op één politiezone

Groen is, net zoals alle andere Vlaamse partijen, voorstander van één grote Brusselse politiezone, in plaats van zes zones die er nu zijn. Maar dat betekent volgens Maes niet dat er nu stilgezeten moet worden.

"In afwachting van een politiehervorming kan er nu al beter samengewerkt worden", zegt Maes. Volgens haar kan dat door meer camerabeelden uit te wisselen.

"Vandaag kan of wil de minister-president niet antwoorden op simpele vragen zoals of er een draaiboek is bij incidenten en wie er dan de knopen doorhakt. Onduidelijkheid troef."

Meest gelezen