Videospeler inladen...

Al van yacon geproefd? Nieuwe groente op de Vlaamse markt

Yacon (spreek het uit als jaaa-kon) hebt u wellicht nog niet geproefd, maar u moet het misschien wel eens doen. Het is een nieuwe  knolgroente op de Vlaamse markt, met een gemengde smaak van appel, peer en watermeloen. Echt nieuw is de groente niet want ze groeit sinds mensenheugenis in het Andesgebergte. Maar nu dus ook in de Vlaamse land- en tuinbouw  - met een kleine start weliswaar - in het Limburgse Kinrooi.

Na een eerste testjaar in 2016 is de oogst van 2017 helemaal klaar voor de markt. Met een bescheiden eerste opbrengst van 50 ton op de akkers van teler Leo Henckens in Kinrooi wil een supermarktketen de knolgroente wel al aanbieden. Ze is verrassend fris van smaak en kan net als wortel rauw,  gestoofd of in de wok lekker smaken. De yacon is familie van de aardpeer en zonnebloem en kan zonder pesticiden op eender welke grond groeien.  

Ze is ook zoet van smaak maar bevat geen gewone suikers. Dat betekent: weinig calorieën en geschikt voor diabetici of iedereen die met wat minder suiker door het leven wil komen. De aanwezige inuline is een complexe suiker die pas in de dikke darm wordt afgebroken en dus maar in beperkte mate door het lichaam wordt opgenomen. 

Het teeltexperiment is mogelijk dankzij provinciale en Vlaamse  overheidssteun onder de vleugels van Agropolis, een kenniscentrum en incubator in het noorden van de provincie Limburg waar innovatieve ideeën voor de landbouw concreet vorm en financiële ondersteuning kunnen krijgen. Voor de introductie van de yacon is 40.000 euro geïnvesteerd.

Meest gelezen