Meer dan 250 boetes per dag voor gsm'en achter het stuur

Vorig jaar werden er 98.500 boetes uitgeschreven voor gsm'en achter het stuur. Dat zijn meer dan 250 overtredingen per dag. Meer dan de helft van de overtredingen werd vastgesteld bij autobestuurders. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh opvroeg bij de bevoegde minister. 

Van het totaal aantal uitgeschreven boetes ging meer dan de helft (58.012) naar bestuurders van personenwagens, terwijl ongeveer een kwart van de overtreders (25.442) met een bestelwagen reed. Vrachtwagenchauffeurs liepen 7.025 keer tegen de lamp, buschauffeurs 425 keer. "Opvallend is dat meer fietsers betrapt worden met een gsm in hun hand", zegt Van den Bergh. "Het gaat 'slechts' om 836 boetes, maar het aantal is wel gestegen tegenover de voorbije jaren."     

Volgens het Kamerlid blijven de algemene statistieken voor gsm'en achter het stuur van vorig jaar stabiel ten opzichte van 2015. En ook dit jaar lijkt de trend zich voort te zetten. Uit de verkeersstatistieken van de federale politie blijkt dat er in het eerste half jaar al 52.528 boetes in de bus vielen voor deze overtreding. Om daar verandering in te brengen pleit de CD&V'er voor een aanpassing van de wet. "Efficiëntere handhaving is noodzakelijk, maar chauffeurs op heterdaad betrappen is natuurlijk niet gemakkelijk. Dashcams kunnen hier een belangrijke rol spelen, maar daarvoor moet de wet wel aangepast worden".   

Technologische oplossingen

Ook gsm-fabrikanten kunnen meewerken om de veiligheid achter het stuur te verbeteren. "Je hebt vandaag al een vliegtuigmodus, er zou ook een automodus kunnen komen", zegt Van den Bergh. "Als je gsm in automodus staat, zou je dan bijvoorbeeld geen toetsen op je gsm kunnen gebruiken, maar enkel handenvrij kunnen bellen. Daarvoor zullen we rond de tafel moeten gaat zitten met de fabrikanten."

Meest gelezen