Rushills - Flickr / Creative Commons by-nc

Britse scrabblekoning betrapt op valsspelen: drie jaar geschorst

De Britse scrabblebond heeft een van zijn topspelers geschorst omdat hij vals had gespeeld. De 60-jarige Allan Simmons mag drie jaar niet meer spelen, omdat hij er tijdens een spelletje in competitie op betrapt was dat hij letters terug in het zakje had gestopt terwijl hij al gepakt had.

Simmons' schorsing kwam aan het licht tijdens het Wereldkampioenschap Engelstalig scrabbelen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Nadat de onregelmatigheid was vastgesteld door zijn tegenspeler, heeft een driekoppige jury beslist om Simmons drie jaar lang uit competitie te bannen.

De Brit, die al bijna 40 jaar aan de scrabbletop staat, ontkent dat hij vals heeft gespeeld. Hij zegt dat hij net als iedereen slechte letters had gekregen en dat er tijdens topwedstrijden heel veel door het hoofd van een speler gaat. Te veel om de strikte regels te volgen, verklaarde hij aan The Times. De Britse krant heeft meteen gezegd dat ze de samenwerking met Simmons stopzet. De man was namelijk scrabbleverslaggever voor de krant.

Autoriteit

De schorsing van Simmons gaat als een schok door de scrabblewereld, omdat Simmons niet de eerste de beste scrabbelaar is. Zo stond hij mee aan de wieg van de Britse scrabblebond en was hij de eerste voorzitter van de Wereldbond voor Engelstalige Scrabbelaars.

Hij is een echte autoriteit, die ook medeverantwoordelijk is voor de officiële lijst van Engelstalige scrabblewoorden. Maar ook hij moet zich aan de regels houden, want “niemand is groter dan het spel”, zegt een lid van de scrabblebond over Simmons’ schorsing. Simmons heeft alleen aan de Times willen reageren en zegt dat hij zich nu zal concentreren op belangrijkere dingen in het leven.  

Meest gelezen