Videospeler inladen...

Brusselse rapper die was opgepakt na rellen in Brussel, zal voor rechter moeten verschijnen

In het onderzoek naar de rellen in Brussel van afgelopen weekend is er een verdachte opgepakt. Het gaat om een Brusselse rapper die vóór de rellen in een Facebookbericht had aangekondigd dat ze de Lemonnierlaan zouden vernielen. Hij wordt niet aangehouden, maar moet zich begin volgend jaar voor de rechter verantwoorden.

Na de voetbalmatch tussen Ivoorkust en Marokko zaterdagavond kwam het tot grote rellen in het centrum van Brussel. Een driehonderdtal jongeren beschadigden winkels, woningen en auto's. 

Er is nu één persoon opgepakt. Dat bevestigt het parket van Brussel. Het gaat om een Brusselse rapper die aan de vooravond van de rellen een Facebookbericht gepost had. Daarin spoorde hij aan om "alles in brand te steken aan de Lemonnierlaan na de wedstrijd Ivoorkust/ Marokko". Hij ondertekende het bericht met "Maroc City Gang". De verdachte is intussen vrijgelaten.

De rapper wordt dus niet aangehouden. "Dan zitten we met een gerechtelijk onderzoek en kan het nog maanden of jaren duren voor hij voor de rechtbank verschijnt", klinkt het bij het parket. "Het is belangrijk om snel een krachtig signaal te geven." De rapper wordt rechtstreeks gedagvaard begin volgend jaar. Hij zal er zich voor de rechter moeten verantwoorden voor schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen.

Als hij schuldig bevonden wordt, riskeert de rapper maximaal twee jaar cel en een boete van 19.200 euro. Wie schade heeft ondervonden kan zich burgerlijke partij stellen om een schadevergoeding te bekomen. De rapper ontkent overigens zijn betrokkenheid bij de rellen. Hij ontkent niet dat hij aanwezig was op de locatie. 

Intussen gaan politie en gerecht onverminderd verder met de identificatie van de daders. "De lokale politie heeft al 300 mails ontvangen met informatie over eventuele daders of mededaders. Het identificatieproces gaat door en we hopen in de komende weken nog meer arrestaties te kunnen verrichten."

Meest gelezen