Cast en crew van "One tree hill" beschuldigen bedenker Mark Schwahn van wangedrag

In een open brief beschuldigen de cast en crew van "One tree hill" bedenker Mark Schwahn van seksuele intimidatie. Ze doen dat in een reactie op een reeks tweets van de scenarist van de Amerikaanse dramaserie waarin ze over zijn wangedrag vertelt. Ook hoofdrolspelers Hilarie Burton ("Peyton"), Sophia Bush ("Brooke") en Bethany Joy Lenz ("Haley") hebben de brief ondertekend.

"Alle vrouwen van de cast van "One tree hill" hebben dit forum gekozen om samen onze steun aan Audrey Wauchope en elkaar te betuigen." Met die woorden openen 18 vrouwen die aan de Amerikaanse dramaserie hebben meegewerkt hun open brief waarin ze een boekje opendoen over het gedrag van bedenker Mark Schwahn op de set.

De brief volgt op een reeks tweets die Audrey Wauchope afgelopen weekend verspreidde en waarin ze Schwahn al in bedekte termen aan de schandpaal nagelde. Samen met Rachel Specter was zij een van de vaste scenaristen van de serie die liep van 2003 tot 2012.

Wauchope stelde onder meer dat hij vrouwen fysiek lastigviel op de set, dat hij mannen ongevraagd naaktfoto's van een actrice toonde en dat hij een andere scenarist probeerde te overtuigen af te zien van haar huwelijk en hem een kans te geven.

Velen onder ons zijn psychologisch en emotioneel gemanipuleerd

In de open brief bevestigen de vrouwen van de cast en crew van "One tree hill" de beschuldigingen van Wauchope en noemen ze Schwahn ook bij naam. "Velen onder ons zijn psychologisch en emotioneel gemanipuleerd", schrijven ze over zijn gedrag. "Meer dan een van ons is nog steeds in behandeling voor posttraumatische stress."

"Velen van ons zijn in ongemakkelijke posities geplaatst en moesten al snel leren terug te vechten, soms fysiek, omdat het al snel duidelijk was dat de toezichters in de kamer niet de beschermers waren die ze moesten zijn. Velen onder ons zijn toegesproken op manieren die varieerden van zwaar verontrustend over traumatiserend tot illegaal. Enkelen onder ons belandden in posities waarin ze zich fysiek onveilig voelden."

Het was een ontoelaatbare hoeveelheid druk om jonge meisjes mee op te zadelen

"Velen onder ons kregen de boodschap te horen dat praten over deze cultuur het einde van de serie zou betekenen en dat honderden fantastische, hardwerkende en getalenteerde mensen hun job zouden verliezen. Dat was een ontoelaatbare hoeveelheid druk om jonge meisje mee op te zadelen."

Onder de 18 vrouwen die de brief hebben ondertekend, bevinden zich grote namen als Sophia Bush en Hilarie Burton. Die laatste kwam vorige maand al in het nieuws nadat fans het feit hadden opgerakeld dat Ben Affleck haar in 2003 tijdens een interview op de rode loper in haar borst had geknepen. Ze gaf toen aan dat ze het incident niet was vergeten. De Amerikaanse acteur bood vervolgens zijn excuses aan.

Meest gelezen