Cyberspeurders moeten seksreizen van pedoseksuelen in kaart brengen

De kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes wil een cyberteam opstarten dat het reisgedrag van Belgische pedoseksuele sekstoeristen in kaart brengt. Dat schrijft Het Belang van Limburg. "We gaan ze opjagen, zowel online als in de landen waar het misbruik plaatsvindt."

Het project van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes werkt op twee fronten. Enerzijds zijn er cyberspeurteams in de westerse landen, anderzijds zijn er actieteams in de landen waar de jonge slachtoffers wonen, vooral in Azië. Die actieteams ter plaatse noemt projectleider Gideon Van Aartsen zelf de "boots on the ground". Het gaat om privédedectives, juristen en maatschappelijk werkers. De undercoveragenten volgen de kindermisbruikers, proberen bewijzen te verzamelen en een heterdaadsituatie te creëren. Vervolgens schakelen ze betrouwbare politieagenten in, iets wat volgens Van Aartsen in die landen niet altijd evident is.

"Voeten, ogen en oren op het terrein"

Het zijn de cyberteams in Europa die de reizen van de kindermisbruikers in kaart moeten brengen. In Nederland is er al zo'n cyberteam dat tot nog toe al meer dan 300 kindermisbruikers in het vizier heeft. "Politie en parket weten vaak dat kindermisbruikers naar het buitenland trekken om kinderen te misbruiken, maar hebben geen rechtsmacht in het buitenland", aldus Van Aartsen. "En in die Aziatische landen zelf is kindermisbruik helemaal geen prioriteit. Daar zit juist de meerwaarde van ons initiatief. Wij kunnen hun traject volgen en hebben voeten, ogen en oren op het terrein waar ze effectief kinderen misbruiken".

Child Focus: "er zijn al veel initiatieven"

Terre des Hommes wil de cyberteams nu uitrollen in Europa en wil beginnen in België. De kinderrechtenorganisatie hoopt ook dat een samenwerking in ons land mogelijk is. Child Focus zegt vragende partij te zijn voor een gesprek, maar benadrukt dat er al veel te doen is rond sekstoerisme. "We werken al samen met internationale organisaties en hebben ook goede initiatieven ter preventie", zegt woordvoerder Dirk Depover. Hij verwijst hiermee naar Stop it Now!, de hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens. 

Meest gelezen