De Munt eert voormalige directeur Gerard Mortier met sculptuur

De operabezoekers van de Munt in Brussel worden in de grote foyer sinds kort verrast door een nieuw beeldhouwwerk dat een eerbetoon is aan de in 2014 overleden Gerard Mortier. Het werk van de Duitse beeldhouwer Alexander Polzin, getiteld "In audacia virtu", beeldt twee mensen in een acrobatische pose af.

Gerard Mortier was van 1981 tot 1991 intendant van de Munt en zorgde met zijn visie voor een artistieke omwenteling binnen de operawereld. Nadien werd Mortier ook nog directeur van de Salzburger Festspiele, de Opéra National de Paris en het Teatro Real de Madrid.

Het kunstwerk is een referentie naar het devies dat Mortier ooit op een muur van Polzins atelier in Berlijn heeft achtergelaten. Het beeldhouwwerk beeldt een vrouwelijk figuur af die op haar handen een mannelijke compagnon ondersteunt, terwijl die een handstand uitoefent.

Net zoals de fragiele evenwichtstoestand van het werk verwijst de titel "In audacia virtu" (Deugd in durf) naar de dagelijkse strijd die Mortier leverde als verdediger van de hedendaagse kunst. Zijn visie leeft vandaag nog altijd door in het operahuis waar het voor hem allemaal begon.

De correcte Latijnse titel is ofwel "in audacia virtus" ofwel "in virtu audacia", maar uit respect voor de "handtekening" van Gerard Mortier koos de Munt om de huidige titel te behouden.

Meest gelezen