Videospeler inladen...

Dienst Vreemdelingenzaken krijgt fast-team om "sneller op de bal te kunnen spelen"

De Dienst Vreemdelingenzaken krijgt een team dat sneller kan optreden wanneer incidenten gebeuren waarbij mensen zonder papieren zijn betrokken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) roept burgemeesters en politiechefs op om gebruik te maken van het fast-team.

"We hebben gezien dat er de laatste tijd heel wat incidenten zijn geweest met mensen van allochtone origine", schetst Francken de context. Hij verwijst onder meer naar de onrust op de Walibi-trein of de diverse kraak-gevallen. "Dat zijn vaak Belgen, daar gaat het hier niet over. Maar het gaat wel over mensen zonder verblijfsvergunning."

Francken wil in die gevallen korter op de bal kunnen spelen met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) qua identiteitscontroles en opsluiting van mensen die hier illegaal zijn. "We hebben een gerechtelijke sectie bij DVZ. Die zou dit kunnen doen, zowel binnen als buiten de kantooruren op een heel flexibele manier. Als ze opgeroepen worden door de politiediensten, kunnen ze dan binnen een zeer korte tijdspanne staan op het terrein om identificatie te doen, maar ook om in te grijpen en om mensen zonder verblijfsvergunning op te sluiten in gesloten centra met de bedoeling om te repatriëren."

Volgens de staatssecretaris is er nood aan zo'n snel team binnen de Dienst Vreemdelingenzaken. "We zien vaak dat lokale politiediensten weinig of geen gebruik maken van onze diensten, of veel te laat. Het zou beter zijn als dat sneller kan. Er komt daarom nu een fast-team, dus ook een oproep aan alle burgemeesters en korpschefs om hier gebruik van te maken."

Meest gelezen