Directeur Nationale Bank: "Al 7.800 nieuwe jobs door taxshift"

De taxshift zal tussen 2015 en 2021 ruim 52.000 banen opleveren. Dat zegt Marcia De Wachter, directeur van de Nationale Bank in het weekblad Knack. Dit jaar zijn er al 7.800 jobs bijgekomen.

De taxshift is de belastinghervorming die de regering Michel heeft doorgevoerd om de lasten op arbeid te verlagen. In 2017 zijn er door de taxshift al bijna 8.000 jobs bijgekomen. Marcia De Wachter noemt het een efficiënte maatregel.

"De totale aangroei gaat van 4.700 banen vorig jaar tot 10.800 in 2021. In percentage van het totaal aantal nieuwe banen loopt dat op van 8 procent in 2016 tot ruim 25 procent vanaf 2019 omdat het volle effect van de taxshift pas in 2018 in de arbeidsmarkt zal zitten."

Deeltijds werk en tijdelijke contracten

Dat er tijdens de regering-Michel veel banen bijgekomen zijn, was al langer duidelijk. Maar er was discussie of dat kwam door economische groei, dan wel door de maatregelen van de regering. Een kanttekening is dat de verwachte 52.000 banen niet alleen voltijdse banen zijn, maar dat er ook deeltijds werk en tijdelijke contracten tussen zitten.

De kritiek dat de taxshift hogeropgeleiden zou bevoordelen veegt De Wachter van tafel. "We zien een sterkere toename is van laaggeschoolden omdat die maatregel deels op hen gericht is. Zij geraken relatief makkelijker aan de slag dan 10 jaar geleden."

Meest gelezen