Een andere, gelijkaardige versie van "Het rijk der lichten" van Magritte.
© © Fine Art Images - creative.belgaimage.be

1e versie "Het rijk der lichten" van Magritte voor recordbedrag geveild

In New York is de 1e versie van "Het rijk der lichten" van René Magritte voor 20,5 miljoen dollar (17,5 miljoen euro) geveild. Dat is het hoogste bedrag ooit voor een werk van de Belgische surrealistische schilder.

20,5 miljoen dollar (17,5 miljoen euro): dat astronomische bedrag heeft een koper gisteravond op tafel gelegd voor de eerste versie van "Het rijk der lichten" van Magritte uit 1949 op een veiling bij Christie's in New York.

Nooit eerder betaalde iemand zoveel voor een werk van Magritte. Vooraf had het veilinghuis het schilderij op 14 tot 18 miljoen dollar (12 tot 15,4 miljoen euro) geschat. In februari ging "De gevoelige snaar", een ander beroemd werk van hem, bij Christie's in Londen voor 14,4 miljoen pond onder de hamer. Dat kwam op dat moment overeen met 17,9 miljoen dollar.

Bij het brede publiek is deze variant van "Het rijk der lichten" het meeste bekend.

Vincent van Gogh

Ondanks dit hoge bedrag was "Het rijk der lichten" niet het duurste werk op de veiling. "Laboureur dans le champ" van Vincent van Gogh bracht maar liefst 81,3 miljoen dollar (70 miljoen euro) op met de commissie en de kosten inbegrepen.

De Nederlandse schilder maakte het werk in 1889 in het sanatorium in Saint Rémy. Vooraf het Christie's dit schilderij op 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) geschat.

Ook "Contraste de formes" van Fernand Léger bracht een recordbedrag op de veiling op. Het schilderij van de Franse kunstenaar uit 1913 ging voor 70 miljoen dollar (60 miljoen euro) de deur uit, het hoogste bedrag ooit voor een werk van de man.

Meest gelezen