imago/Christian Ohde

Europese Unie maakt online shoppen veiliger

De Europese Unie gaat fraude via webwinkels strenger aanpakken. Het Europees Parlement heeft daarvoor nieuwe regelgeving goedgekeurd. Nationale instanties krijgen meer bevoegdheden om frauduleuze websites aan te pakken en zullen beter samenwerken. 

De nieuwe wetgeving vervangt die uit 2006. Die was nog te omzeilen doordat elk Europees land andere regels kent om zijn consumenten te beschermen. Doordat online shoppen vaak over de landsgrenzen heen gebeurt, was het voor nationale autoriteiten soms te moeilijk om verdachte websites aan te pakken. Een valse webwinkel biedt producten aan met ongeloofwaardig lage prijzen en verdwijnt vaak na enkele weken van het net.

Nieuw is dat nationale instanties meer bevoegdheden krijgen om online fraude aan te pakken, zoals aan mystery shopping doen, verdachte websites zelf van het internet halen of makkelijker informatie opvragen om de identiteit van de frauduleuze handelaar te achterhalen.

Consumentenorganisaties zullen nauwer betrokken worden bij het opsporen van online fraude. Zij detecteren verdachte websites vaak sneller dan de overheid. Daarnaast komt er meer samenwerking tussen de lidstaten en een gecoördineerde actie vanuit de Europese Unie als de rechten van een voldoende groot aantal consumenten zijn geschonden.

De nieuwe wetgeving moet ingaan vanaf 2019.

Online fraude kost elk jaar 770 miljoen

Uit een onderzoek van de Europese Commissie in 2014 blijkt dat gemiddeld 37 procent van de onderzochte websites het consumentenrecht schonden. Frauduleuze webpraktijken zouden de Europese consument jaarlijks zo’n 770 miljoen euro kosten.

Europees parlementslid en voorzitter van de commissie Consumentenbescherming Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is erg tevreden met de nieuwe wetten. “Uit een analyse van Worldline blijkt dat maandelijks 1.300 Belgen onheus behandeld worden door webwinkels. Deze maatregelen zorgen ervoor dat dit aantal drastisch naar beneden gaat”, klinkt het.

De Europese aanpak van online fraude bij webwinkels is een belangrijke stap. We kopen immers steeds meer online. Op de website van Test-Aankoop kan je zelf al veel tips vinden om veilig online te kopen. Belangrijk is dat je bij internetaankopen een veilige verbinding gebruikt en altijd nakijkt of ook de website beveiligd is. Best is om niet te betalen via overschrijving.

Consumenten weten vaak ook niet dat ze bij online shoppen gelijkaardige rechten hebben als bij gewoon winkelen. Zo is er het recht op garantie en mag je de aankoop binnen 14 dagen terugsturen. Voor meer informatie over wat je kan doen na een verdachte aankoop kan je terecht op de website van Test-Aankoop. Sinds dit jaar is er trouwens een online meldpunt van de overheid waar slachtoffers van internetfraude terechtkunnen.

Meest gelezen