EDF Luminus

Gent sluit nieuwe wijk aan op stadsverwarmingsnet

In Gent is de Tondelier-site, een nieuwe woonwijk, aangesloten op het bestaande stadsverwarmingsnet. Op termijn zullen zo 530 bijkomende woningen worden aangesloten op dit net, het grootste stadsverwarmingsnet van ons land.

Gent heeft al een groot stadsverwarmingsnet, met een ondergronds leidingstelsel van 23 kilometer lang. Het is aangesloten op de elektriciteits­centrale van EDF Luminus aan de Ham. Die centrale, die werkt op gas, produceert tegelijk elektriciteit en warmte.

Tot nu toe leverde de centrale warmte aan verschillende bedrijven, enkele sociale wooncomplexen, de universiteit, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, een bibliotheek, een winkelcentrum en zelfs een zwembad. En nu komt daar dus een nieuwe woonwijk bij, via een ondergrondse leiding onder het Rabotpark. Alles samen levert het net ruim 70.000 megawattuur aan warmte, wat overeenkomt met het gemiddelde gebruik van 5.500 gezinnen.

Het net zal alle bewoners voorzien van zowel warm water als verwarming voor hun woning. Niemand hoeft dus nog een eigen verwarmingsketel te hebben, het hele proces wordt centraal aangestuurd. Elke bewoner krijgt wel een digitale meter.

EDF Luminus zegt dat het warmtenet van Gent leidt tot een besparing in CO2-uitstoot van 35% in vergelijking met verwarming via een klassieke centrale verwarming.

Meest gelezen