Videospeler inladen...

Factchecker "The crown": "De Queen benijdde Jackie Kennedy en haar glamour"

Hoewel ze koningin van het Verenigd Koninkrijk is, benijdde Elizabeth II Jackie Kennedy. Dat zegt historicus Robert Lacey in "Van Gils & gasten". Hij is de factchecker van "The crown", de populaire serie op Netflix.

Fans van "The crown" hebben 8 december al weken in hun agenda aangestipt: die dag lanceert Netflix het tweede seizoen van de bejubelde serie over het leven en de regering van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk.

In "Van Gils & gasten" heeft Robert Lacey gisteravond duiding bij "The crown" gegeven. De Britse historicus is de factchecker van de serie van bedenker Peter Morgan en weet als geen ander wat historisch klopt en wat niet.

Zo blijkt dat prins Philip wel degelijk weigerde om voor zijn echtgenote te knielen tijdens haar kroningsceremonie op 2 juni 1953. "De discussie daarover vond niet plaats in Westminster Abbey, maar we hebben documenten die aantonen dat het een issue was", zei Lacey. "Zoals de kijkers van "The crown" weten, heeft hij uiteindelijk voor haar geknield."

Ook de manier waarop Elizabeth II in "The crown" verneemt dat haar vader koning George VI is overleden, blijkt te kloppen. "Zij en Philip zaten inderdaad afgesneden van de wereld in een boomhut tijdens een safari in Kenia toen hij stierf."

Elizabeth hoorde het nieuws over de dood van haar vader via de pers

"Vooraf was afgesproken dat ze een telegram met de boodschap "Hyde Park corner" zou krijgen indien dat zou gebeuren. De Britse ambassadeur in Kenia was echter al naar de kust vertrokken waar hij hen de volgende dag richting Australië zou uitwuiven. De telegrafiekamer kreeg de boodschap doorgestuurd, maar niemand begreep de code. Elizabeth en Philip bleven zo de hele nacht ongemoeid in hun boomhut. Ze hoorden het nieuws pas van de pers toen ze naar hun hotel terugkeerden."

Pas na de dood van president Kennedy kreeg de Queen medelijden met Jackie

In het nieuwe seizoen is een hele aflevering aan de relatie tussen Elizabeth II en de Amerikaanse president John Kennedy en zijn echtgenote Jackie gewijd. "Die episode toont hoe de Queen Jackie en haar glamour benijdde. Zelf is ze slechts een country lady. Pas na de dood van de president, kreeg ze medelijden met Jackie."

"Heel wat andere afleveringen gaan over het huwelijk van Elizabeth en Philip en over de vraag of hij haar trouw was. Ze hebben problemen gekend, maar in tegenstelling tot de Nederlandse koningin Juliana en haar man prins Bernhard hebben ze altijd dezelfde slaapkamer gedeeld. Toch min of meer."

Meest gelezen