Belga

Huiszoeking bij holding Albert Frère in onderzoek naar Frans betonbedrijf dat IS gefinancierd heeft

In Brussel zijn speurders binnengevallen bij de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), waarvan de bekende ondernemer Albert Frère nog steeds hoofdaandeelhouder is. De huiszoeking kadert in het onderzoek naar het Frans betonbedrijf Lafarge. De betonreus zou terreurgroep IS voor veel geld gefinancierd hebben. 

De bal ging vorig jaar aan het rollen toen de Franse krant Le Monde het verhaal van Lafarge - intussen LafargeHolcim - naar buiten bracht. Het betonbedrijf is niet van de minste: het bedrijf is de belangrijkste producent van cement wereldwijd. De Franse multinational wordt ervan verdacht terreurgroep IS gefinancierd te hebben tijdens de oorlog in Syrië.

In april van dit jaar stapte de topman van het bedrijf op nadat een intern onderzoek aan het licht gebracht had dat er geld betaald werd aan gewapende groepen in Syrië "om de fabriek in het land draaiende te houden". Het onderzoek wees uit dat er "significante beoordelingsfouten" gemaakt waren.

De Franse betonreus had daar een vestiging, die in 2014 in handen viel van IS. Maandelijks zou het bedrijf duizenden dollars betaald hebben aan IS om daar te kunnen blijven werken. Hoeveel geld IS exact kreeg, is nog niet helemaal duidelijk, maar bronnen spreken van honderdduizenden tot miljoenen. Lafarge had zwaar geïnvesteerd in de fabriek in de jaren voordien.

(Lees verder onder de foto.)

De vestiging van LafargeHolcim in Syrië.
Belga

Wist Groupe Bruxelles Lambert af van de geldstromen naar IS?

Het is een gezamenlijk onderzoek van Frankrijk en België. Speurders vielen vanmorgen tegelijk binnen op adressen in de twee landen. 

In Brussel vielen de speurders binnen op de hoofdzetel van Groupe Bruxelles Lambert (GBL), een holding die aandeelhouder is van het betonbedrijf. De bekende ondernemer Albert Frère stond jarenlang aan het hoofd van de holding en is nog steeds hoofdaandeelhouder van GBL. Het gerecht wil vooral weten of de holding op de hoogte was van de geldstromen naar IS. 

In ons land werd er niemand gearresteerd, er werden wel computers en bestanden in beslag genomen. In een persbericht laat GBL weten dat ze zal meewerken aan het onderzoek.

Ook in de privéwoning van Gérard Lamarche, de co-CEO van GBL, is een huiszoeking gehouden, zo heeft het fderaal parket bevestigd in de loop van de avond. Het parket wijst er wel op dat Lamarche op geen enkel moment werd meegenomen voor verhoor, noch in België, noch in Frankrijk.

"Nog veel onduidelijkheid"

"Er is nog veel onduidelijk", zegt correspondent in Frankrijk Frank Renout. "Wie wist hiervan en wie heeft de opdracht gegeven? Werd het in Syrië zelf georganiseerd of was het ook bekend in het hoofdkwartier in parijs?"

"Een andere vraag is wat de Franse autoriteiten wisten. Topmensen van Lafarge zeggen dat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken van elke stap op de hoogte was en dat ze zelfs aangemoedigd werden om in Syrië actief te blijven. Het ministerie spreekt dat tegen."

Video player inladen...

Meest gelezen