belga

Kunstenaar Wim Delvoye vrijgesproken voor bouw- en milieuovertredingen

Kunstenaar Wim Delvoye is door de rechtbank in Gent vrijgesproken voor bouw- en milieuovertredingen. Volgens de aanklager en Agentschap Natuur en Bos had de kunstenaar verschillende overtredingen gepleegd bij de restauratie van zijn kasteel in Melle, maar de rechtbank volgde dat argument niet. Hij werd vrijgesproken omdat de inspectiediensten partijdig geweest zouden zijn.

De zaak-Delvoye sleept al jarenlang aan en draait rond de restauratie van zijn kasteel in Melle. Volgens het parket en het Agentschap Natuur en Bos heeft de kunstenaar bij die restauratie verschillende bouw- en milieuovertredingen gepleegd.

Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. Omdat het kasteel een beschermd monument is, ging het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten. Er hing hem een boete van 10.500 euro boven het hoofd. 

Rechtbank: "Tunnelvisie van Agentschap Natuur en Bos"

Maar de rechtbank heeft dat nu van tafel geveegd. De rechter heeft Wim Delvoye vrijgesproken wegens partijdigheid van de inspectiediensten. De bewoordingen waren opvallend scherp: "De tunnelvisie van het Agentschap voor Natuur en Bos zorgde ervoor dat de pv's niet beantwoordden aan de realiteit en niet als bewijs kunnen gelden", oordeelde de rechtbank.

Bovendien laakte de rechter ook het gebrek aan controles op het verloederde domein vóór de aankoop van het kasteel. Tussen 22 augustus 2009 en 9 september 2011 waren er niet minder dan dertien controles, een groot verschil met het gebrek aan controles voor het domein werd aangekocht door Wim Delvoye. "Wat enigszins wijst op enig cynisme", aldus de rechter. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak

Advocaat Delvoye: "Het is een hetze geweest"

August Blomme, advocaat van de kunstenaar reageert tevreden: "Na een jarenlange strijd is er een rechtbank die zijn verantwoordelijkheid neemt en in scherpe bewoordingen oordeelt dat Wim Delvoye geviseerd werd. Het is een hetze geweest. Met slechte bedoelingen heeft men een goed project willen kelderen en men is erin geslaagd. Delvoye heeft het domein op vlak van de natuur juist verbeterd. De gracht was sinds 1952 niet meer gekuist."

Meest gelezen