N-VA moet Catalaanse vlag weghalen uit parlement

De Catalaanse vlag die medewerkers van de N-VA hebben opgehangen in de gangen van het parlement, zal weer in de kast moeten. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zal de verschillende fracties eraan herinneren dat de neutraliteit in het Huis van Parlementsleden moet worden gerespecteerd.

CDH-politica Catherine Fonck postte begin oktober een foto op Twitter waarop een Catalaanse vlag te zien was in de gangen van het Huis van Parlementsleden. De vlag was opgehangen door medewerkers van de N-VA uit solidariteit met Catalonië.

Ook Vlaams Belang zou een deurmat hebben liggen voor de kantoren van de partij in het Huis van Parlementsleden met een "aanstootgevende boodschap". 

Het Huis van Parlementsleden is een gebouw tegen het federaal parlement waar parlementsleden en hun medewerkers kantoren hebben en waar vergaderzalen zijn. Volgens de huisregels van het gebouw moet er neutraliteit heersen. Politiek getinte vlaggen en deurmatten kunnen dus niet. Zelfs een poster met een politieke boodschap die te zien is vanop de gang als een deur openstaat mag niet. Kamervoorzitter Siegfried Bracke herinnert alle fracties hieraan in een brief.  De Catalaanse vlag van de N-VA zal dus terug in de kast moeten.

Meest gelezen