fotografie peter Hilz (C)

Nederlands parlementslid stopt met MH17-dossier na nepgetuige

Meer dan drie jaar na de crash van vlucht MH17 blijft er nog steeds onduidelijkheid bestaan over wie het passagiersvliegtuig heeft neergehaald. Parlementslid Pieter Omtzigt (CDA) zou foutieve informatie verspreid hebben door een nepgetuige op te voeren, dat meldt de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Omtzigt blijft parlementslid, maar stopt als woordvoerder over het MH17-dossier. 

Er blijft nog steeds veel onduidelijkheid bestaan over wie het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne in 2014 heeft neergehaald. Zeker is dat vlucht MH17 vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne werd neergehaald door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is vastgesteld door het Joint Investigation Team. 

“De nabestaanden zijn nog steeds op zoek naar veel antwoorden”, zei Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad in “De wereld vandaag” op Radio 1.  Zijn krant schreef afgelopen weekend dat parlementslid Pieter Omtzigt van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) verwarring heeft gezaaid over de vliegramp. Omtzigt zou een Oekraïense 'nepgetuige' opgevoerd hebben in een zaal vol nabestaanden.

Verwarring zaaien

“De Russen proberen al enige tijd verwarring te zaaien”, aldus Vandermeersch. “Een van hun theorieën is dat de MH17 niet door een Russische raket, maar door een Oekraïens vliegtuig werd neergehaald.”

Een getuige die parlementslid Omtzigt opvoerde zou de theorie van de Russen bevestigen. “Tijdens een herdenking in mei 2017 zei een getuige plots dat men hem weigert te verhoren, maar dat hij tijdens de ramp in het bewuste gebied was. En dat hij met eigen ogen heeft gezien hoe het vliegtuig is neergestort en dat er ook andere vliegtuigen in het luchtruim waren.”

De vraag blijft of Omtzigt zich bewust of onbewust heeft laten gebruiken om Russische desinformatie te verspreiden

Peter Vandermeersch

“Plots was er een getuige die het verhaal van de Russen bevestigde. Maar wat de getuige zei werd ingefluisterd door Omtzigt. Dat hebben wij in onze krant gepubliceerd”, ging Vandermeersch verder.

“De vraag blijft of Omtzigt zich bewust of onbewust heeft laten gebruiken om Russische desinformatie te verspreiden.” 

"Onzorgvuldig gehandeld"

Omtzigt wist naar eigen zeggen niet dat de man geen ooggetuige was, en gaf toe onzorgvuldig te hebben gehandeld. ”In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik'', schreef Omtzigt op Twitter. 

Omtzigt benadrukt in een bericht op Facebook dat de discussie rond hem niet in de weg mag gaan staan van de zoektocht naar de waarheid en de daders van ramp MH17.

Hij wil parlementslid blijven, maar stopt voorlopig met de woordvoering over het MH17-dossier in het parlement.  

Nog steeds onderzoek botresten

Begin oktober zijn 23 mogelijke botresten door de autoriteiten in Oost-Oekraïne overgedragen aan Nederland. Daar heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA-onderzoek naar gedaan.     

Ondertussen is gebleken dat vijftien van de 23 botfragmenten mogelijk menselijk materiaal bevatten. Bij acht resten is het gelukt het DNA te koppelen aan zeven reeds geïdentificeerde slachtoffers van de MH17-vlucht, onder wie vier Nederlandse en drie buitenlandse slachtoffers.     

Uit de zeven resterende botfragmenten probeert het NFI ook DNA-profielen te genereren. Of dat lukt is onduidelijk, zegt het instituut. Van twee Nederlandse slachtoffers is nog altijd geen spoor gevonden.

Meest gelezen