Videospeler inladen...

Onrust in Zimbabwe: "Militairen blokkeren toegangswegen naar hoofdstad"

Het is momenteel onrustig in Zimbabwe, in het zuiden van Afrika. Volgens ooggetuigen blokkeren militaire voertuigen toegangswegen tot de hoofdstad Harare. De partij van president Robert Mugabe spreekt geruchten over een staatsgreep tegen.

Zimbabwe wordt al sinds 1980 met harde hand geleid door de nu 93-jarige Robert Mugabe. Hoewel die niet meteen een stap opzij wil zetten, komt zijn echtgenote Grace Mugabe (52) de laatste tijd steeds meer op de voorgrond als zijn opvolger.

Eerder deze maand werd vicepresident Emmerson Mnangagwa de laan uitgestuurd. Die beslissing is in slechte aarde gevallen bij de legertop. Die verkiest Mnangagwa, een veteraan van de onafhankelijkheidsoorlog, boven Grace Mugabe. De onrust die vandaag is uitgebroken, past wellicht in die opvolgingsstrijd. Constantino Chiwenga, de topman van het leger, waarschuwde president Mugabe gisteren nog op een persconferentie dat de "zuivering" van de partij moest stoppen.

Al is het nog heel onduidelijk wat er precies gebeurt. Ooggetuigen vertellen over tanks die gespot zijn op weg naar de hoofdstad en militaire voertuigen die wegen blokkeren. In de hoofdstad zouden ook ongewoon veel soldaten te zien zijn.

Zanu PF, de partij van Mugabe, ontkent via Twitter dat er iets aan de hand is in Zimbabwe. Ze vragen de bevolking om gewoon door te gaan met het dagelijkse leven.

In een mededeling verwijt ZanuPF stafchef Chiwenga "staatsgreperig gedrag".

"Legertop toont dat het hen menens is"

Correspondent Bram Vermeulen in Zimbabwe zegt dat de berichten over de verhoogde aanwezigheid van het leger intussen bevestigd zijn. "Maar wat dat betekent, dat is iets anders", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"Als het echt om een staatsgreep zou gaan, zou je andere dingen zien, bijvoorbeeld dat de staatstelevisie en de staatsradio omsingeld zouden worden of dat daar iemand het woord zou nemen. Dat is niet het geval. De buitenlandse ambassades blijven ook stil. Ze waarschuwen hun burgers niet dat ze moeten vertrekken."

Volgens Vermeulen wil het leger met het machtsvertoon laten zien aan de president dat het hen menens is. "De komende 24 uur gaan we zien wie er echt gewonnen heeft. Als Mugabe eerst spreekt, dan betekent dat dat hij gewoon in het zadel blijft. Maar als we de legerchef opnieuw horen, dan is er echt wat aan de hand."

Meest gelezen