Een grote aardewerk kruik met een afbeelding van een tros druiven uit Khramis Didi-Gora in Georgië uit het stenen tijdperk.
AFP or licensors

Oudste sporen van wijn gevonden in 8.000 jaar oude Georgische kruiken

Onderzoekers zeggen dat 8.000 jaar oude fragmenten van kruiken de oudste aanwijzingen voor het maken van wijn hebben opgeleverd. De scherven komen van twee vindplaatsen ten zuiden van de Georgische hoofdstad Tbilisi, en ze bevatten een hoog gehalte aan wijnsteenzuur. In de omringende grond werden ook veel pollen van druivelaars gevonden. 

"We denken dat dit het oudste voorbeeld is van de domesticatie van een in het wild groeiende Euraziatische druivelaar, enkel voor de productie van wijn", zei Stephen Batiuk, een onderzoeker aan de University of Toronto en een van de auteurs van de internationale studie. 

"Wijn bekleedt een centrale plaats in de beschaving zoals wij die kennen in het westen. Als een geneesmiddel, een sociaal smeermiddel, een substantie die de geest beïnvloedt, en een zeer waardevol handelsartikel, werd wijn het middelpunt van religieuze cultussen, artsenijboeken, keukens, economieën en samenlevingen in het oude Nabije Oosten." 

Traditionele methode

De aardewerken kruiken werden ontdekt in twee neolitische nederzettingen, Gadachrili Gora en Shulaveris Gora, op zo'n 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tbilisi. In acht kruiken werden restanten aangetroffen van wijnsteenzuur (tartaric acid), wat aantoont dat in de kruiken al zeker druiven hebben gezeten. De oudste kruik dateerde van rond 5980 v.C. 

Daarmee is ze zo'n 1.000 jaar ouder dan de oudste restanten van wijn die eerder in het Zagros-gebergte in het noordwesten van Iran werden gevonden. Die waren zo'n 7.000 jaar oud. 

De scherven zijn afkomstig van grote kruiken waarin wel zo'n 300 liter kan. In Georgië worden momenteel nog steeds zo'n grote kruiken, die qvevri genoemd worden, gebruikt om wijn te maken. Volgens Batiuk werd de wijn vroeger waarschijnlijk op een gelijkaardige manier gemaakt als de qvevri-methode, "waarbij de druiven geplet worden, en het fruit, de steeltjes en de pitten allemaal samen vergist worden."

Sommige van de kruiken waren versierd met druiventrossen, en op een kruik stonden mensen afgebeeld die dansen onder een wijnrank op een lattenframe. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Herkomstgebied van de druif

Dat ergens in het gebied bij de Zwarte of de Kaspische Zee de oudste sporen van het maken van wijn zouden worden gevonden, is geen verrassing. In het gebied komen nog altijd de meeste lokale druivenvarianten voor ter wereld, wel een 500-tal. En een grote genetische verscheidenheid van een bepaalde soort is een aanwijzing voor het feit dat het gebied in kwestie wel eens het herkomstgebied van de soort kan zijn. 

Voorts blijkt uit oude geschriften dat de beschavingen die in dit gebied ontstonden, duizenden jaren geleden al wijn kenden als een integraal onderdeel van hun cultuur. 

Veel Georgiërs geloven al lang dat hun traditie van wijn maken de oudste op aarde is, en nu krijgen ze ook nog gelijk.

Overigens gaat het hier niet om de oudste alcoholische drank ooit gemaakt met druiven, maar wel om de oudste wijn. In Zuid-China zijn immers chemische overblijfselen gevonden van een drank waarin druiven gecombineerd waren met meidoornvruchten, rijstbier en honingmede, die zo'n 9.000 jaar oud waren. 

AFP or licensors

Meest gelezen