Videospeler inladen...

"Eerste prioriteit is het oppakken van de daders"

In Brussel hebben de Brusselse afgevaardigden van de politievakbonden samengezeten met Brussels burgemeester Philip Close, na de rellen van afgelopen weekend. Daar is beslist dat de focus deze week moet liggen op de arrestaties.

De Brusselse afgevaardigden van de politievakbonden zaten samen met burgemeester Philip Close en de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De bonden kregen opnieuw een relaas van de feiten, en mochten hun opmerkingen geven. De politiezone bekijkt of ze kunnen leren uit de zaak.

"Geen enkele agent is tevreden over afgelopen weekend, dat is duidelijk. Nu is de eerste prioriteit wel de daders te vatten", zegt woordvoerder Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. "Daarnaast wachten we op de evaluaties om de nodige conclusies te trekken en eventueel bij te sturen."

Kritiek

Er kwam veel kritiek op het politieoptreden na de rellen van afgelopen weekend in het centrum van Brussel. Tientallen jongeren plunderden toen winkels, staken auto's in brand en bekogelden politie en brandweer, na de kwalificatie van de nationale ploeg van Marokko voor het WK Voetbal.

Ook de bonden zelf hebben vragen bij beslissingen door de politieleiding zaterdagnacht. Zo stelt de vraag zich of er een risicoanalyse is gebeurd rond de match van Marokko tegen Ivoorkust. Frédéric Fortunato van NSPV is formeel: "Er is nooit een analyse gebeurd, onze agenten waren niet op de hoogte dat er een risico was. Er zijn geen documenten daarover. Preventief is er niks gebeurd."

Burgemeester Close blijft zijn korps verdedigen. "Er is elke avond wel een evenement, en uiteindelijk zijn hier zo'n 100 agenten heel snel ter plaatse gekomen", zegt hij. "Natuurlijk gaan we de situatie nu bekijken, en zien of er verbetering mogelijk is. En ik bekijk ook of er extra middelen mogelijk zijn."

Aan onze redactie zeggen agenten die er die avond bij waren, dat ze met veel te weinig waren. Zij spreken over 50 agenten. Versterking vragen verliep volgens ook niet zonder slag of stoot. "Bijstand vragen aan de federale politie of andere lokale korpsen verloopt enorm langzaam, via een te log systeem. Dat weet iedereen op het terrein", zo klinkt het.

Meest gelezen