Verwendung weltweit, usage worldwide

Samenwerking met Afrikaanse landen moet conflictdiamanten doen verdwijnen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil het wereldwijde aandeel van conflictdiamanten in de toekomst tot nul herleiden. Daarvoor zet hij onder meer in op samenwerking met regionale organisaties in Afrika. Dat is gebleken tijdens de eerste 'African Diamond Conference' in Brussel. 

De eerste Brusselse 'African Diamond Conference' in het Egmontpaleis vindt plaats in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en de ministers of viceministers van Mijnbouw van negen Afrikaanse landen. Ook de gewezen Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is een opvallende aanwezige.

Reynders bevestigde in de marge van de conferentie dat het doen verdwijnen van de conflictdiamanten "uiteraard" een van zijn doelstellingen is. "En het is ook mogelijk om daartoe te komen", zo klonk het.

The Kimberley Process

De minister verwees daarbij naar het Kimberley Process, een internationaal certificatiemechanisme dat begin deze eeuw werd ingevoerd in de strijd tegen die conflictdiamanten. "We hebben reële vooruitgang geboekt. Vandaag maken conflictdiamant naar schatting 0,2 procent uit van de ruwe diamanten die in omloop zijn. In 2000 was dat nog 15 procent."     

"Om nog meer vooruitgang te boeken moeten we samenwerken met alle regionale organisaties. We moeten een zeer goede relatie hebben met de Afrikaanse Unie en met de verschillende regionale organisatie in Afrika. Want we moeten er zeker van zijn dat we alle Afrikaanse landen mee aan boord nemen", aldus nog Reynders, die geen concrete timing gaf voor het definitief bannen van de conflictdiamanten.     

Concrete beslissingen worden er ook niet verwacht op de conferentie. Maar de resultaten van de besprekingen kunnen wel worden meegenomen naar 2018, wanneer de EU voorzitter is van het Kimberley Process.

Meer aandacht naar duurzaamheid

Reynders benadrukte ook dat er volgend jaar meer aandacht moet gaan naar duurzaamheid. Want ondanks de stevige afname van het aantal conflictdiamanten, gaat de ontginning ervan in sommige gevallen wel nog gepaard met andere wantoestanden, zoals uitbuiting van arbeiders en ernstige milieuschade.     

Godfrey Oliphant, de Zuid-Afrikaanse viceminister van Natuurlijke Hulpbronnen, legde de vinger op de wonden wat betreft de ecologische en sociale gevolgen van diamantontginning. "In Zuid-Afrika is de nalatenschap van diamantontginning erg divers. Veel industrialisering en sociaal-economische ontwikkeling is ontstaan als een gevolg van de mijnbouw na de ontdekking van diamant. Maar op sociaal en politiek vlak wordt de ontdekking van diamant eerder geassocieerd met uitbuiting van arbeiders, verarmde gemeenschappen en milieuvervuiling."

De consument vraagt steeds meer. Ze willen producten kopen die duurzaam en niet bedoezeld zijn.

Stephane Fischler

Stephane Fischler, de voorzitter van het Antwerp World Diamond Centre, en een van de medeorganisatoren van de diamantconferentie, benadrukte wel het grote belang dat de sector heeft voor heel wat mensen en economieën. "Het lijdt geen twijfel dat de diamantindustrie bijdraagt tot de ontwikkeling van de lokale bevolking", verklaarde hij. Al bandrukte Fischler ook dat hij een voorstander is van meer duurzaamheid. "De consument vraagt steeds meer. Ze willen producten kopen die duurzaam en niet bedoezeld zijn. Het is nu aan ons om hen dat te geven en om komaf te maken met de negatieve perceptie die al te vaak aan het product hangt", aldus Fischler.

Meest gelezen