Videospeler inladen...

Scholier van 15 geeft vorm aan nieuwe emoji met hoofddoek

"Het is maar iets kleins, maar hopelijk brengt het iets teweeg", zegt Rayouf Alhumedhi, de nu 16-jarige moslima uit Saudi-Arabië die school loopt in Wenen. Vorig jaar bedacht ze de nieuwe emoji van een jonge vrouw met een hoofddoek, en dat katapulteerde haar in de lijst van de 30 belangrijkste tieners van 2017 volgens "Time Magazine".

Rayouf Alhumedhi studeert aan de International School in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Sinds haar 13e draagt ze een hijab. Sociale discriminatie en gelijkheid zijn haar stokpaardje. Toen ze een emoji zocht voor een Whatsapp-groep voor zichzelf en haar vriendinnen, vond ze niets passends op haar smartphone. Ze stuurde daarop een voorstel naar The Unicode Consortium, de organisatie die voor de internetbedrijven symbolen standaardiseert.

Op Wereld Emoji Dag in juli dit jaar werden een 50-tal nieuwe tekens aangekondigd, waaronder ook haar ontwerp. "Ik zie het als een noodzaak voor mezelf en en voor alle moslima's die een hoofddoek dragen als een manier om beter vertegenwoordigd te zijn, en om te ijveren voor meer verdraagzaamheid", zegt Alhumedi.

Meest gelezen