KIM VAN DAM

Steeds meer ongevallen met vuurwerk tijdens oudjaar

Het aantal ongevallen met vuurwerk op oudejaarsavond is de afgelopen drie jaar verdubbeld. In 2013 vielen er negen gewonden, vorig jaar waren het er al twintig. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister Kris Peeters (CD&V).

Tijdens de overgang van het jaar 2013 op 2014 vielen er negen gewonden bij ongevallen met vuurwerk. Een jaar later waren er vijf gewonden. Tijdens de overgang van 2015 op 2016 waren er 15 gewonden en tijdens de laatste oudenaarsjacht waren het er twintig. Er is dus sprake van een verdubbeling op enkele jaren tijd.

De cijfers komen uit een antwoord van federaal minister van Economie Kris Peeters op vraag van parlementslid Leen Dierick (CD&V).

De slachtoffers zijn meestal mannen en van jonge leeftijd. Van de twintig gewonden vorig jaar waren er 14 mannelijk en 12 minderjarig. 

Oorzaak van de ongevallen liggen vaak bij het vuurwerk zelf. De FOD Economie nam vorig jaar 23 stalen, in 19 gevallen zijn er problemen met het functioneren vastgesteld. In tien gevallen waren deze problemen groot genoeg om de artikelen van de markt te halen. 

Meest gelezen