Tariq Ramadan dient klacht in tegen Belgische die hem beschuldigt van seksueel geweld

De Zwitserse islamgeleerde Tariq Ramadan dient een klacht in tegen een Belgische vrouw die hem beschuldigt van seksueel geweld. De vrouw getuigde enkele weken geleden anoniem in het tv-journaal van onze collega's van de Franstalige omroep RTBF.

Tariq Ramadan, een vooraanstaand maar ook omstreden intellectueel, wordt in Frankrijk door twee vrouwen aangeklaagd wegens verkrachting. Op zijn beurt heeft Ramadan, die de Zwitserse nationaliteit heeft, een klacht ingediend wegens laster en eerroof.

Twee weken geleden bracht het RTBF-journaal een anonieme getuigenis van een Belgische vrouw die zegt dat ook zij seksueel geweld onderging tijdens een relatie met Tariq Ramadan. De vrouw kwam via Facebook met hem in contact en knoopte een relatie met hem aan. Die begon in vertrouwen en met wederzijdse toestemming, maar ontspoorde, zegt de vrouw. "Hij kan zeer, zeer gewelddadig zijn, je zeer gewelddadig vastgrijpen, om het even welke seksuele handeling van je verwachten en dat zeer agressief vragen", getuigde de vrouw anoniem in de uitzending.

De advocaat van Ramadan in België heeft aangekondigd dat zijn cliënt een klacht indient tegen de vrouw. "Dit zijn leugenachtige verklaringen die hij met klem ontkent en die alleen bedoeld zijn om hem te besmeuren en te schaden", zegt hij.

Sinds de beschuldigingen aan zijn adres heeft Ramadan zijn lesopdracht aan de prestigieuze universiteit van Oxford opgeschort. Islamwetenschapper Ramadan, 55 jaar, is de kleinzoon van de oprichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Hij publiceerde tientallen boeken over de islam en geldt vooral in Frankrijk als een vooraanstaand intellectueel. Tegelijk is hij omstreden. Hij krijgt wel eens het verwijt dat zijn modernistische discours zijn religieus fundamentalisme maskeert.

Meest gelezen