"Als socialist begrip voor krakers van lang leegstaande panden, als burgemeester optreden tegen elke vorm van kraken"

Donderdag treedt de nieuwe wet in werking die elke vorm van kraken strafbaar stelt. De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) zal die wet volledig toepassen. Maar "als socialist" heeft hij er naar eigen zeggen begrip voor dat mensen zonder dak boven hun hoofd panden kraken die al jarenlang leegstaan.

De problematiek rond kraken kreeg de voorbije tijd heel wat aandacht, nadat vooral in Gent opnieuw enkele panden waren gekraakt. Binnen enkele dagen zal kraken voortaan duidelijk verboden zijn, zowel bij bewoonde als bij onbewoonde panden.

"Kraken kan niet, dat is zeer duidelijk", zegt de Gentse burgervader Termont bij VTM NIEUWS. "Zeker bij bewoonde panden is dat voor mij totaal onaanvaardbaar. Als ik anderzijds zie dat bepaalde gebouwen jarenlang leegstaan in deze stad en dat er mensen zijn die met kleine kinderen in een park moeten slapen, dan heb ik er begrip voor dat zij daarin gaan."

Termont bedoelt daarmee in de eerste plaats de speculatieve leegstand, waarbij eigenaars gebouwen lang laten leegstaan om de prijs te beïnvloeden, en niet gebouwen die een tijdje niet bewoond zijn omdat ze bijvoorbeeld te koop staan.

De Gentse burgemeester benadrukt dat hij zijn begrip voor het kraken van die panden uit als "SP.A'er, als socialist". "Als burgemeester zal ik de nieuwe wetgeving volledig toepassen. Als de eigenaar zegt dat de krakers eruit moeten, dan zullen ze eruit zijn en daarmee gedaan." 

Meest gelezen