Trump Junior reageerde op berichtjes van WikiLeaks tijdens verkiezingscampagne

Donald Trump Junior heeft tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 via Twitter privéberichtjes uitgewisseld met WikiLeaks. De klokkenluiderswebsite had er toen op aangedrongen om strategisch informatie te lekken tijdens de verkiezingsstrijd met Hillary Clinton.

Trump Junior heeft de gespreksgeschiedenis tussen hem en het Twitteraccount van WikiLeaks zelf gepubliceerd, nadat het tijdschrift The Atlantic de geheime  correspondentie had onthuld.

Op de screenshots die de 39-jarige Trump Junior afgelopen nacht openbaar heeft gemaakt, is te zien dat hij vorig jaar drie keer heeft gereageerd op berichtjes van WikiLeaks. In september vroeg WikiLeaks Trump Junior eerst om een reactie op een anti-Trumpcampagne. De zoon van de toenmalige presidentskandidaat reageerde daags nadien dat hij niet weet wie er achter die campagne zat, maar dat hij het eens zou navragen.

Drone-aanval

Een paar weken later klopte WikiLeaks opnieuw aan bij Trump Junior: of Trumps campagneteam niet kon reageren of geen aandacht kon besteden aan een opvallende uitspraak van Hillary Clinton. De rivale van Trump zou volgens een WikiLeaks-bericht opgeroepen om oprichter Julian Assange aan te vallen met een drone.

“Dat hebben we eerder vandaag al gedaan. Het is ongelooflijk dat ze hiermee wegkomt”, reageerde Trump Junior. In een volgend berichtje vroeg hij zich af wat er achter dit gelekte bericht zat.

Belastingstukken

Een poosje later, op 12 oktober, zocht WikiLeaks kennelijk nog een laatste keer contact met Trump Junior. Eerst werd gevraagd of Trump Senior op Twitter een link naar de zoekmachine van WikiLeaks wilde delen. Trump Junior antwoordde niet op dit verzoek, maar Trump Senior zette een kwartiertje later wel deze verwijzing naar WikiLeaks op Twitter:

Strategisch lekken

Ten slotte stuurde WikiLeaks nog “een ongewoon idee” naar Trump Junior. De klokkenluiderswebsite stelde voor dat de jonge Trump de belastingaangifte van zijn vader naar hen zou lekken, zodat WikiLeaks die kon publiceren.

“Het meeste kwaad is toch al geschied (...) Mogelijk kunnen elk moment naar buiten komen via bevooroordeelde media (bijvoorbeeld de New York Times of MSNBC), die ze dan zullen in de slechtst denkbare manier zullen verdraaien.”“Als wij ze publiceren, zal dat de perceptie van onze onafhankelijkheid aanzienlijk verbeteren”, legde WikiLeaks vervolgens uit.

“Dat zou betekenen dat de meeste dingen die we over Clinton publiceren, een veel grotere impact zullen hebben, omdat ze niet meer zullen gezien worden alsof ze van een pro-Trump- of pro-Russische bron zouden komen, waar het Clinton-campagneteam ons voortdurend voor verslijt.” Uit het screenshot is niet op te maken of Trump Junior hier nog op gereageerd heeft.

Meest gelezen